Sonkás-sajtos Spätzle
sponsored links
A Spätzle - egy picit leegyszerûsítve - nem más, mint egy nokedli (a név egyébként verebecskét jelent, svábos ragozással). Vagy galuska. Vagy halu¹ky. Esetleg Nockerl. Sváb, német, szlovák, svájci, osztrák, elzászi és nem utolsósorban magyar étel. Liszt, tojás, só, tej vagy víz kell hozzá. Összekeverjük, majd valamilyen módon apró darabokra szaggatjuk. Ehhez segítségül használhatunk lyukas eszközt - kerek, szögletes, kisebb vagy nagyobb lyukakkal - amin keresztülnyomogatjuk a tésztát, egyenesen forrásban lévõ, sózott vízbe. De egyszerûen, hagyományosan egy ún. nokedliszaggató deszkáról ügyesen, egy kés segítségével is "vagdoshatjuk" egyenként a vízbe. Érdekes, hogy egy-két napja láttam egy boltban egy lapos, a végén pedig gurigás fémeszközt, amirõl fogalmam sem volt, micsoda, az volt csak ráírva, hogy vágó. Erre most, a megfelelõ képek ...