Sonkás-sajtos-kukoricás tekercsek
sponsored links
Rendszerint amikor hazautazom Zalaegerszegre, bajban vagyok, hogy milyen ételt vigyek a 7 órás buszútra, ami nem megszokott szendvics és hidegen is finom. Eddig a tésztasaláta, vagy más salik remekül beváltak, de a nagy melegben nem szívesen teszek már tejszínes, tejfölös, joghurtos önteteket a táskámba.A keresgélés során akadtam rá a sonkás-sajtos háromszögnek nevezett sós csemegére, ami nagy népszerûségnek örvend manapság a gasztroblogok és virtuális szakácskönyvek oldalain. A receptért köszönet Kockalánynak!
Hozzávalók:
- kb. 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 2 dl olaj
- 2 kocka élesztõ
- só
- kb. egy evõkanál cukor
- 25 dkg sonka
- 30 dkg sajt
- egy konzerv kukorica
- 2 nagyobb lilahagyma
- 1 nagy doboz tejföl
- 4 gerezd fokhagyma
- felvert tojás a tetejére
A langyosított tejben felfuttatjuk az élesztõt, majd kelt tésztát dagasztunk a leírtak alapján. Míg kel a tésztánk kikeverjük a tejfölt az összezúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. A sonkát, hagymát és sajtot is kis kockákra vágjuk.
Ha megkelt a tészta, 3 felé osztjuk, kinyújtjuk, majd megkenjük a tejföllel és rászórjuk a hagymát, sonkát, sajtot és kukoricát. Feltekerjük és csiga vagy háromszög alakban felszeleteljük a tekercset, ezután zsírozott lisztezett tepsibe helyezzük õket. A tetejüket megkenjük a felvert tojással és addig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz. Igyekezzünk viszonylag vékonyra nyújtani a tésztát, és ügyeljünk a töltelékre ? én jól megraktam, így nem lettek annyira esztétikusak, de az ízük mindenért kárpótolt.
Jó étvágyat!