Sonkás, sajtos kifli kovásszal

2012-07-19

sponsored links


Úgy döntöttünk, hogy ezen a nyáron az unokákkal elmegyünk egy kicsit kikapcsolódni. Mindent megrendeltünk, lerendeztünk, de arra is gondoltunk, hogy az esetleges "hosszú" úton megéhezünk. Valamit kellene sütni. A lányok már indulás elõtti napon nálunk aludtak. Petrus (a kisebbik), aki imád a konyhában segíteni úgy döntött, hogy most mindent Õ csinál. Na azért gondoltam én, hogy ezt nem fogja bírni. Mint kiderült majdnem csalódtam. Egyedül a kiflik formázását csináltam én, a többi munka Petra érdeme.......hogy egy kicsit bonyolítsuk a helyzetet, kitaláltuk, hogy most bizony kovásszal készítjük a kifliket, no meg azért egy kenyeret is sütöttünk ám.
Este készítettük a kovászt, s másnap reggel sütöttünk vele. (két adag kovász két tálban készült. Egy a kiflikhez, egy adag pedig a kenyérhez. Egyik kovászt én, a másikat teljes egészében Petrus készítette.)

A kovászkészítés nagyon egyszerû volt.
15 dkg liszthez egy csipet sót tettünk, majd 1,5 dl vízzel, 2 dkg élesztõvel az összeset elkevertük. Letakartuk, és éjszakára magára hagytuk a konyhában.

Reggel aztán elkezdõdött a sütögetés. Elõször a kenyér készült el, mert annak több idõ kellett. Amikor a kenyeret a második kelesztéshez megformázva a sütõedénybe raktuk, akkor fogtunk hozzá a kifli készítéséhez, ami szintén nagyon egyszerû. Itt mindent Petrusom mért ki mértani pontossággal :)Kiírta egy papírra magának az összetevõket és onnan olvasva adagolta a mérlegbe a hozzávalókat:

2 dl tej
0,5 dl viz ...

Folytats a blogon ... vikkokucko.blogspot.com/2012/07/sonka...

sponsored links

Keres?s