Sonkás sajtos háromszög
sponsored links
Bár inkább tekercs, ugyanis a háromszögeim, talán a rengeteg töltelék, talán a szoros tekerés miatt össze vissza dõltek borultak... (Épp ezért a laza feltekerést javaslom.)
Az egyik szatmárcsekei barátnõm (és kollégiumi szobatársam) receptje ez a remek kis vendégváró. Az eredeti mennyiség felét készítettem el, de mehet rögtön dupla adagban is, mert rendkívül gyorsan elfogy, sõt még kihûlve is nagyon jó. (Sok sós sütemény csak melegen élvezhetõ.) A tölteléke fantasztikus: kukorica, sajt, bacon, tejföl, fokhagyma, sonka, hagyma... Hm... már rágondolni is élvezet. A sütemény tésztájának érdekessége, - számomra - hogy nincsen benne tojás. Egyébként a tészta nagyon puha és könnyû. Összességében nagyon jó vendégváró, sörkocsonya, vagy amit akarnak... Melegen rém finom, kínálja magát. Mindenkinek ajánlom!
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 1 dl napraforgó olaj
- 2,5 dkg élesztõ 1 dl tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatva
- 1 evõkanál só
- 1,5 dl tej
Töltelék
- 1 konzerv kukorica
- 1 fej lilahagyma
- 15 dkg sonka
- 15-25 dkg reszelt sajt (minél több annál jobb)
- 3 nagy evõkanál tejföl
- 1 duci gerezd fokhagyma
Tetejére
- 1 evõkanál tejföl
- 1 tojás sárga
Elkészítés
- Az élesztõt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.Egy óráig meleg helyen kelesztjük.
- A töltelékhez való hagymát és sonkát felkockázzuk, majd összekeverjük a kukoricával.
- A tésztát vékony téglalapra nyújtjuk, megkenjük a töltelékhez való tejföllel és a pépesített fokhagymával. Megszórjuk a sonkás-hagymás-kukoricás keverékkel, majd bõven megszórjuk reszelt sajttal. Lazán feltekerjük, majd háromszögeket vágunk belõle.
- A háromszögeket sütõpapírral lefedett sütõlapra helyezzük, megkenjük a tetejére való tejfölös tojással, majd szezámmaggal vagy tetszés szerint mással megszórva 180-200°-on 15-25 percig sütjük.