Sonkás-sajtos aszpik
sponsored links
Még soha nem csináltam aszpikot, pedig nem egy nagy kunszt. Eddig csak odáig jutottam, hogy nézegettem a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb finomságokat. Mivel párom nincs igazán odáig a kocsonyáért -ami számomra teljesen érthetetlen...:D- így nem nagyon volt tervben, hogy ilyesmit készítsek. De már annyira birizgálta a fantáziámat, hogy milyen lehet, hogy nem halogattam tovább. Lesz, ami lesz... ha kell, az összeset én eszem meg. ;)
Legnagyobb meglepetésemre és örömömre, párom közölte, hogy: Ez finom! De jó! Úgy örültem neki! :D Most már biztos, hogy ez volt az elsõ, de nem az utolsó, hogy aszpikot készítettem.
Hozzávalók 4 személyre:
6 dl húsleves alaplé
1 zacskó zselatin (25 g)
20 dkg fõtt sonka
20 dkg sajt
fél kaliforniai paprika
egy csokor metélõhagyma
A díszítéshez metélõhagyma virága és citromillatú kakukkfû.
- Az alaplevet elkezdjük melegíteni. Mikor langyos, hozzáadjuk a zselatint, majd kevergetve feloldjuk benne. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Félre tesszük hûlni.
- A sonkát, sajtot, paprikát apró kockákra vágjuk. A metélõhagymát finomra vágjuk.
- Négy tálka aljában elrendezzük a díszítésnek szánt metélõhagyma-virágokat és a citromillatú kakukkfû hajtásait. Kevés zselatinos alaplevet kanalazunk rá, majd ~10 percre betesszük a hûtõbe dermedni.
- Ha az aszpik megszilárdult, rétegenként elrendezzük rajta a sajtot, sonkát, paprikát és végül a metélõhagymát. Minden réteg után kevés zselatinos alaplevet kanalazunk a tálakba, az utolsó réteg után pedig teljesen feltöltjük alaplével.
- Hûtõbe tesszük 2-3 órára, míg az aszpik teljesen megszilárdul.
- Tálalás elõtt forró vízbe mártjuk a tálakat -óvatosan, nehogy belecsorogjon a víz :)- majd tányérokra borítjuk a kész sonkás-sajtos aszpikot.