Sonkás-rozmaringos grissini
sponsored links
Rég sütöttem már kenyérrudacskákat, így épp itt volt az ideje, hogy ismét készüljön egy adag. Elõször csak rozmaringosat akartam sütni, de aztán megláttam a kis darab füstölt sonkát a hûtõben. Gondoltam, szegény ne árválkodjon ott tovább, gyorsan felkockáztam és már ment is a tésztába. :) Gyerekeknek uzsonnára, vagy csak úgy rágcsálni, felnõtteknek egy kis itóka mellé jó választás lehet; de akár kirándulni is vihetjük. ;)
Hozzávalók 40-45 db-hoz:
30 dkg kenyérliszt BL80
20 dkg sima liszt
só
3-4 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz
2,5 dkg élesztõ
egy csokor friss rozmaring
10 dkg füstölt sonka
- A sonkát apró kockákra vágjuk. A rozmaringot megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk.
- A kétféle lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, csipet cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt. Hozzáöntjük a vizet, az olívaolajat, végül beletesszük a sonkát és rozmaringot is. Kézzel összeállítjuk a tésztát, majd 5-7 percig dagasztjuk. Olajjal kikent tálba tesszük. A tészta tetejét is megkenjük olajjal, majd letakarva 1 órát kelesztjük.
- A sütõt elõmelegítjük 200 °C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütõpapírral.
- A tésztát lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd ~20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, amit hosszában félbe vágunk. Mindkét téglalapot 1,5 cm-es rudakra vágjuk. Ezeket a 10 cm-es rudakat deszkán ~20 cm hosszúra sodorjuk. Tepsire sorakoztatjuk õket, köztük egy kis helyet hagyva, majd elõmelegített sütõben 12-15 perc alatt készre sütjük a grissini-t. Akkor jó, ha épp színesedni kezd, így kívül ropogós, belül puha lesz.
A receptet megtaláljátok a Kifõztük júniusi számában is. :)