Sonkás-póréhagymás Quiche

2014-04-13

sponsored links

Ezek a dolgok, amikrõl nem lehet lemondani...
Szeretek enni, szeretek fõzni, sütni és szeretek másokat meglepni finomságokkal. Apuék átjöttek hozzánk és ezzel a "francia pizzával" leptem meg õket.
Ha péksüteményekrõl, kenyerekrõl véleményemet kérné valaki, akkor azt mondanám, hogy számomra a francia a kedvenc. A Quiche Lorraine valóban, ahogy mondják sokan olyan mint egy pizza, de nem egy kelt, hanem egy nagyon finom omlós tésztára pakoljuk a feltéteket és egy tojásos-tejszínes öntettel töltjük ki a "piténket".
Elõételként, vacsorára vagy csak estére borozgatáshoz is eltudom képzelni.
Hogy mi kerülhet bele? Igazából bármi...
Ami alap a tészta és a tejszínes tojásos öntet. Tehetünk bele zöldségeket, húsféléket, amit elõtte érdemes lepirítani, sajtokat. Fûszerezhetjük sóval, fekete vagy fehér borssal, szerecsendióval, de curry vagy a római kömény is illik egy-egy zöldség félékhez.







Sonkás-póréhagymás Quiche
Hozzávalók (26 cm átmérõjû pite formához):
Az alap tésztához:
250 g tk. tönkölyliszt
125 g hideg vaj
1 kk. só
50 ml hideg víz

Továbbá:
2 dl tejszín
1 dl tej
3 tojás
só, fehér bors, szerecsendió
1 szál póréhagyma
150 g sóban érlelet házi füstölt sonka

Elkészítés:
Mérjük ki a lisztet egy tálba, a hideg vajat felkockázva adjuk hozzá és egy pici sót. A legjobb, ha van robotgépünk és rábízzuk a dolgot, így a meleg kezünk miatt biztos nem olvad meg a vaj. Ha robotgéppel készítjük akkor, akkor dolgozzunk vele, amíg nem lesz morzsalékos, majd kézzel egy pici hideg víz hozzáadásával gyúrjuk gyorsan, kevés mozdulatokkal össze a tésztát. Ha nincs gép, akkor marad a kézi munka viszont próbáljuk minél rövidebb idõ alatt összeállítani. Folpackba csomagolva tegyük a hûtõbe legalább fél órára.
Addig melegítsük elõ a sütõt 200°C-ra.
Vegyük ki a tésztát a hûtõbõl, enyhén lisztezzük meg a deszkát, helyezzük a tésztára a fóliát és így nyújtsuk ki kör alakúra. Tegyük a pite formába. Ha kicsit nagyobbra sikerülne, akkor vágjuk le a maradék tésztát. Kisebb semmiféleképpen ne legyen.
Szurkáljuk meg villával az alját és süssük elõ a tésztát kb. 15 perc alatt.
Addig elkészíthetjük a tölteléket.
A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
A sonkát vágjuk kisebb kockákra és pirítsuk meg egy tapadásmentes serpenyõben.
A hagymát vágjuk vékony karikára.
Miután kész a tészta, öntsük bele a tejszínes szószt, osszuk el a sonkát és a póréhagymát.
Tegyük vissza a sütõbe 20-25 percre. Akkor jó, ha már nem folyik a töltelék és szép aranyszínû a teteje.
Forrón vagy kihûlve tálaljuk.








Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/04/sonka...

sponsored links

Keres?s