Sonkás-almás galette
sponsored links
A réges-rég nagy sikert aratott, elsõre bizarrnak tûnõ sonkás-almás pizza - galette formában.
Frissen fõzött paradicsomszósz, sonkacsíkok, almaszeletek a ropogós tésztán, könnyed és hallatlanul finom :-)
Sonkás-almás galette
Elkészítési idõ: 75 perc + 30 perc hûtés
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 mk. só
- 1 ek. kefír/natúr joghurt
- 1 ek. hideg víz
A paradicsomszószhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 db érett, friss paradicsom
- só, bors
- 1 tk. cukor
- oregánó, bazsalikom - lehet szárított, de még jobb, ha friss!
A rakományhoz:
- 1 nagy alma
- 15 dkg sonka
- 10 dkg sajt
- 2 tojás
- só és bors
A hideg vajat villámgyorsan elmorzsoljuk a lisztben, és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Azon frissen vékony körlappá nyújtjuk egy sütõpapíron, amit áthúzunk egy nagy tepsire - és hûtõbe tesszük 30 percre.
A paradicsomok héját lehúzzuk: megmossuk õket, aljukon kereszt alakban bevágjuk, és forró vízbe mártjuk fél percre, ezután a héja könnyedén lehúzható. Kockákra vágjuk.
A finomra vágott vöröshagymát megpároljuk kevés olajon, ráöntjük a felkockázott paradicsomot, ízesítjük a fûszerekkel és a fokhagymával, majd takaréklángon hagyjuk, hogy besûrûsödjön. Néha kavarjunk rajta egyet, és hagyjuk kicsit hûlni, mielõtt a tésztára kennénk.
A kihûtött tésztára kenjük a friss paradicsomszószt úgy, hogy a szélén körös-körül maradjon kb. kétujjnyi sáv szabadon, hogy fel tudjuk majd hajtogatni.
Megszórjuk a csíkokra vágott sonkával, kirakosgatjuk a cikkekre vágott almával.
Most hajtogatjuk fel a szélét körben.
A tojásokat felütjük, sózzuk, borsozzuk, elhabarjuk, és belekeverjük a reszelt sajtot.
A galette tetejére csorgatjuk óvatosan.
180 fokosra elõmelegített sütõben 20-25 percig sütjük, míg a tetején a sajt meg nem színesedik.
Cikkekre vágva tálaljuk.