Sonkakrémes és gombás-fürjtojásos krémes csigák
sponsored links
Hozzávalók:
Tésztához:
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztõ
3 ek. olaj
1,5 tk só
1 tk. cukor
3 dl melegvíz
Sonkakrém:
20dkg fõtt füstölt sonka
1 dl sûrû majonéz
1 tk. apróra vágott lilahagyma
õrölt bors
Gombás-fürjtojásos krém:
15 dkg csiperkegomba
4 db fürjtojás (ha nincs, akkor 1 db tyúktojás)
1 dl sûrû majonéz
só, õrölt bors
1 tk apróra vágott petrezselyemzöld
1 ek. olaj
+ 20 dkg füstölt sajt reszelve
Elkészítés:
A munka a tészta dagasztásával kezdõdik. Ami igazándiból nálam úgy zajlik, hogy a kenyérsütõ tartályába beleöntöm a vizet, rákanalazom az olajat, rámérem a lisztet. Mehet az egyik sarokba a cukor, másikba a só, végül a tetejére morzsolom az élesztõt. Indulhat a dagasztás program. Ez kb. 15 perc. Ha már szépen kidolgozott a tészta, akkor én tovább nem is használom a kenyérsütõt. Egy kilisztezett tálba teszem a két kezem közt cipóra igazított tésztát, letakarom egy tiszta konyharuhával és meleg helyre teszem. Leginkább a mikróba zárom, ahol (természetesen bekapcsolás nélkül) egyenletes hõmérsékleten egy óra alatt tökéletesen megkel. Közben van idõm elkészíteni a krémeket. A majonézt is házilag csinálom, itt megtalálható a recept hozzá:
http://ugymintotthon.blogspot.hu/2015/08/majonez-konnyen-egyszeruen.html
A sonkát felkockázom és beleteszem a turmixba. Mehet hozzá a majonéz, a lilahagyma és az õrölt bors. Pár pillanat alatt krémet készítek belõle. Megkóstolom, ha szükséges akkor mehet bele még egy pici só vagy bors.
A gombáshoz felteszem fõni a tojásokat. Ha fürjtojást használunk, annak elég öt perc a gázon, hamar megfõ. Közben a gombát megmosom és felszeletelve egy kanálnyi olajon serpenyõben szépen megpirítom. Ez az egy különleges ízt neki. Mehet a turmixba a megpucolt tojásokkal, majonézzel, sóval , borssal és petrezselyemzöldel együtt. Ebbõl is gyorsan egynemû krém lesz.
Az idõközben megkelt tésztát finoman átgyúrom, majd megfelezem, és fél centi vastag téglalappá nyújtom. Addig a másik adag letakarva pihen. Megkenem az egyik krémmel, megszórom a sajt felével, és szorosan feltekerem. Egy cérna segítségével 2-2,5 cm-es szeletekre vágom, és sütõpapíros tepsibe teszem. Így járok el a másik adaggal is. Ha marad egy kis sajt, azt a tekercsek tetejére szórom. Közben begyújtom a sütõt, úgy, hogy az aljába egy tepsibe vizet teszek, had legyen jó gõzös. Ha bemelegszik, betolom a csigákat, és közepes lángon kb. 20-25percig sütöm. Figyelni kell, hiszen nem minden sütõ dolgozik egyformán.
A megsült csigákat tálra teszem, és kínálásig letakarom egy konyharuhával. Jó étvágyat hozzá!
Ma délután a keresztlányomékat vártuk vendégségbe, és nem igazán tudtam, mivel kínálhatnám õket. Szétnéztem a konyhában, és összeszedtem milyen alapanyagokat találok. Ezekbõl okoskodtam, kétféle töltelékkel készítve a csigát, hogy húsimádó és vegetáriánus is egyaránt elégedett legyen :-)
Tésztához:
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztõ
3 ek. olaj
1,5 tk só
1 tk. cukor
3 dl melegvíz
Sonkakrém:
20dkg fõtt füstölt sonka
1 dl sûrû majonéz
1 tk. apróra vágott lilahagyma
õrölt bors
Gombás-fürjtojásos krém:
15 dkg csiperkegomba
4 db fürjtojás (ha nincs, akkor 1 db tyúktojás)
1 dl sûrû majonéz
só, õrölt bors
1 tk apróra vágott petrezselyemzöld
1 ek. olaj
+ 20 dkg füstölt sajt reszelve
Elkészítés:
A munka a tészta dagasztásával kezdõdik. Ami igazándiból nálam úgy zajlik, hogy a kenyérsütõ tartályába beleöntöm a vizet, rákanalazom az olajat, rámérem a lisztet. Mehet az egyik sarokba a cukor, másikba a só, végül a tetejére morzsolom az élesztõt. Indulhat a dagasztás program. Ez kb. 15 perc. Ha már szépen kidolgozott a tészta, akkor én tovább nem is használom a kenyérsütõt. Egy kilisztezett tálba teszem a két kezem közt cipóra igazított tésztát, letakarom egy tiszta konyharuhával és meleg helyre teszem. Leginkább a mikróba zárom, ahol (természetesen bekapcsolás nélkül) egyenletes hõmérsékleten egy óra alatt tökéletesen megkel. Közben van idõm elkészíteni a krémeket. A majonézt is házilag csinálom, itt megtalálható a recept hozzá:
http://ugymintotthon.blogspot.hu/2015/08/majonez-konnyen-egyszeruen.html
A sonkát felkockázom és beleteszem a turmixba. Mehet hozzá a majonéz, a lilahagyma és az õrölt bors. Pár pillanat alatt krémet készítek belõle. Megkóstolom, ha szükséges akkor mehet bele még egy pici só vagy bors.
A gombáshoz felteszem fõni a tojásokat. Ha fürjtojást használunk, annak elég öt perc a gázon, hamar megfõ. Közben a gombát megmosom és felszeletelve egy kanálnyi olajon serpenyõben szépen megpirítom. Ez az egy különleges ízt neki. Mehet a turmixba a megpucolt tojásokkal, majonézzel, sóval , borssal és petrezselyemzöldel együtt. Ebbõl is gyorsan egynemû krém lesz.
Az idõközben megkelt tésztát finoman átgyúrom, majd megfelezem, és fél centi vastag téglalappá nyújtom. Addig a másik adag letakarva pihen. Megkenem az egyik krémmel, megszórom a sajt felével, és szorosan feltekerem. Egy cérna segítségével 2-2,5 cm-es szeletekre vágom, és sütõpapíros tepsibe teszem. Így járok el a másik adaggal is. Ha marad egy kis sajt, azt a tekercsek tetejére szórom. Közben begyújtom a sütõt, úgy, hogy az aljába egy tepsibe vizet teszek, had legyen jó gõzös. Ha bemelegszik, betolom a csigákat, és közepes lángon kb. 20-25percig sütöm. Figyelni kell, hiszen nem minden sütõ dolgozik egyformán.
A megsült csigákat tálra teszem, és kínálásig letakarom egy konyharuhával. Jó étvágyat hozzá!
Ma délután a keresztlányomékat vártuk vendégségbe, és nem igazán tudtam, mivel kínálhatnám õket. Szétnéztem a konyhában, és összeszedtem milyen alapanyagokat találok. Ezekbõl okoskodtam, kétféle töltelékkel készítve a csigát, hogy húsimádó és vegetáriánus is egyaránt elégedett legyen :-)