Sonkafürdõ
sponsored links
Tegnap már nálam is ázott a sonka, hogy aztán mindjárt megkezdje jó 5-6 órás wellnessprogramját a gázláng felett. Az áztatás egyébként legalább olyan fontos, mint hogy jó alapanyagot használjunk és türelmesek legyünk.
Ha házi sonkához jutottunk, fõzés elõtt legalább 6-8 órát áztassuk hideg vízben. (Ez fõleg akkor fontos, ha a sonka az alföldrõl származik. A nagypapa ugyanis vastag sókéregbe rakja a frissen levágott húst, majd néhány hetes forgatás és sózás után fellógatja a kamrába, járja át kicsit a hideg szellõ.) Kóstoljunk elõ mindig, ha úgy ítéljük meg, elég egy fél órára beáztatni.
Nagy tudományra szükség. Az áztatóvizet leöntve pótoljuk a vizet, forraljuk fel, de ne nagyon lobogjon. Ha felforrt vegyük kicsit vissza a lángot és hagyjuk, hogy szépen komótosan elkészüljön a sonka. Kb 4 kilóig érvényes az "ahány kiló, annyi óra", afölött viszont már nem igazán mûködik. Amikor elkészült a sonka, már csak hûtés van vissza. Nálunk anyám mindig kivette egy nagy vágódeszkára bõrével felfelé és hagyta, hogy kieressze a maradék levét és kihûljön. De simán benn is hagyhatjuk a fõzõlében, ha nem volt túl sós a hús.
Nálunk otthon volt még egy nagyon fontos szokás, amit anyukám sosem hagyott ki. A fõzõedény, amit ...