Somos babgulyás
sponsored links
Érik az idei som, így itt az ideje a tavalyi maradékok elfogyasztásnak. A savanyított húsos somot tavaly nyáron készítettem, abból került a szinte kész babgulyásba. Kicsit savanyít, kicsit könnyít a nehezebb babos ételen és nekünk kicsit egzotikus is. Az ötletet a csángó somos fuszulyka leves adta.
A szárazbabot elõzõ nap vízben beáztattam, majd felhasználás elõtt az áztató levet leöntöttem, és babérlevéllel fûszerezett, enyhén sós vízben (kuktában) puhára fõztem. A disznóhúst felkockáztam. Zsiradékon egy-két gerezd fokhagymát illatosra pirítottam, majd a lángról az edényt lehúzva egy jó evõkanál õrölt pirospaprikát oldattam fel a kissé lehûlt zsiradékon. Mikor a paprika kiadta szép színét, hozzáadtam a húst és egy kisebb egész vöröshagymát. A húst kicsit lepirítottam, majd sóval, borssal, õrölt köménymaggal fûszereztem és a bab fõzõlevével + vízzel felöntve fõztem. Amikor kb. félig megfõtt a hús, kockázott, vegyes gyökérzöldségeket adtam hozzá, és készre fõztem mindent (szeretem, ha zöldségek nem vajpuhák, hanem kicsit még haraphatók, ezért teszem bele késõbb ezeket). Ezután a fõtt babot és a savanyú somot is hozzáadtam, és egy gyors rottyantás után tálalhatónak nyilvánítottam. A som kicsit savanyítja, könnyíti a tartalmas, gyomrot megterhelõ levest.