Somodi/torockói kalács
sponsored links
Nagyon szeretem a fahéjat, az ízét, az illatát...mmmm! Amikor anno megláttam ezt a fahéjas kalácsot, tudtam, hogy meg kell sütnöm, de aztán alkalom híján nem készült el, elfelejtõdött, mígnem nemrégiben Aleda egyik bejegyzésében újra szemem elé került. Azóta napi szinten fejben tartom, és tegnap végre el is készítettem, ezt vittük a szüleimhez a karácsonyi ebédre. Csodás kalács, próbáljátok ki!
A recept eredeti változata itt, nálam kisebb módosításokkal készült.
A kétféle lisztet összeszitáltam, 60 dkg-ot kimértem belõle a kelesztõtálba, közepébe mélyedést készítettem. A langyos tejben elkevertem egy evõkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztõt és egy kis liszttel meghintettem. A vajat mikróban megolvasztottam. Amikor az élesztõ felfutott, beleütöttem a két tojást, majd az egészet a kimért liszthez adtam. Egy csipet sót tettem hozzá és elkezdtem kézzel összekeverni - elõször nagyon ragacsos állagú masszát kaptam, amihez fokozatosan további 2-3 evõkanálnyi lisztet adtam. Amikor a tészta lágy gombóccá állt össze, az olvasztott vaj kb. egyharmadát hozzácsorgattam és kézzel nagyon alaposan kidagasztottam a tésztát (hólyagosra, amíg a tészta el nem válik táltól és kéztõl). Ekkor ...