Somlói torta.
sponsored links
A somlói galuska az egyik kedvencem, és a somlói tortával ellentétben azért sokkal kevesebb idõt kell rá szánni.... Viszont pl. ünnepi alkalomra a tortaformában készült somlóival sokkal nagyobb sikert érhetünk el. Mivel a hosszú hétvégének köszönhetõen több idõ jut sütkérezésre, így még nem késõ, bátran hozzáfoghatunk a torta sütéséhez. Én egy éjszakát a hûtõben pihentettem, így a vaníliás krém kellõen megdermedt, és az ízek is jól összeértek. A csokoládéöntetet pedig kb. fél órával a tálalás elõtt csorgattam a tortára, majd a maradék öntettel, és tejszínhabbal kínáltam. Igaz ez a torta egy kalóriabomba, de nagyon, de nagyon finom.
Piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
10 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütõpapírral kibélelt tepsibe.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Diós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
10 dkg porcukor
7 dkg liszt
3 dkg darált dió
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált diót, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütõpapírral kibélelt tepsibe.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Kakaós piskóta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
10 dkg porcukor
8 dkg liszt
2 dkg holland kakaó
2 db tojás (nagy)
2 ek forró víz
A keverõtálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd fakanállal, óvatosan keverjük össze, majd egyenletesen öntsük bele egy sütõpapírral kibélelt tepsibe.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 15-20 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve hagyjuk pár percig a formában hûlni, majd helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Szirup hozzávalói:
15 dkg kristálycukor
2 dl víz
1 citrom héja
0,5 dl rum
Egy edénybe tegyük bele a cukrot, reszeljük hozzá a citromhéjat, öntsük fel a vízzel, és fõzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg)
Ezután vegyük le a tûzrõl a szirupot, majd keverjük hozzá a rumot, és hagyjuk teljesen kihûlni.
Vaníliás krém hozzávalói:
2 cs vaníliás pudingpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárga
8 dl tej
A porcukrot keverjük simára a tojássárgákkal, majd állandó keverés mellett csorgassunk hozzá egy kevés tejet.
Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára, csomómentesre.
A maradék tejhez állandó keverés mellett öntsük hozzá a pudingos keveréket, majd kevergetve addig fõzzük még besûrûsödik. Ezután kevergetve hûtsük langyosra.
Szórás hozzávalói:
10 dkg mazsola
15-20 dkg pörkölt, apróra vágott dió
A diót terítsük el egy tepsiben, majd a sütõben pár perc alatt pörköljük meg. (arra figyeljünk, nehogy megégjen, pár perc elég neki)
Ezután ízlés szerint késsel, vagy késes aprítóval, vágjuk apró darabokra.
Csokoládéöntet hozzávalói:
20 dkg csokoládé (70%-os)
3 dkg holland kakaó
10 dkg porcukor
3 dl víz
0,5 dl rum
A kakaót keverjük össze a porcukorral.
A csokoládét gõzfürdõ fölött olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, adjuk hozzá a cukros kakaóhoz, és keverjük hozzá a vizet is.
Ezután tegyük fel a tûzre, kevergetve fõzzük pár percig, majd vegyük le, keverjük hozzá a rumot, és hûtsük ki.
A torta összeállítása:
Helyezzük a sütõpapírral kibélelt tortaformába a diós piskótát, majd locsoljuk meg a sziruppal. (arra figyeljünk, nehogy eláztassuk a tésztát!!)
Ezután kenjük rá a vaníliás krém felét, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval, és mazsolával, majd helyezzük rá a kakaós piskótát.
Ezután locsoljuk meg a sziruppal, majd kenjük rá a maradék vaníliás krémet, szórjuk meg a maradék apróra vágott dióval, mazsolával, és helyezzük rá a piskótalapot.
Ezután tegyünk a tetejére egy sütõpapírt, majd egy nehezéket, és tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hûtõbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellõen összeérjenek. (én egy neylon zacskóba rizst tettem, és azzal nyomattam le)
A csokoládéöntetet közvetlenül tálalás elõtt készítsük el, mert különben nagyon besûrûsödik.
Tálalás elõtt kb. egy fél órával vegyük ki a tortát a hûtõbõl, helyezzük tortatálra, majd csorgassuk meg a csokoládéöntettel. Ezután ízlés szerint tejszínhabbal díszítsük.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd a maradék csokoládéöntettel, és tejszínhabbal kínáljuk.