Somlói galuska (paleo)

2017-10-28

sponsored links




Régebben készítettem már paleo somlóit a receptje itt található. Akkor másként készült a krém és a csokiöntet hozzá. Illetve a blogon fent van egy hagyományos recept is, amit itt találtok.

Hozzávalók:

a piskóta laphoz:
2 tojás
4 dkg eritritol (vagy nyírfacukor, vagy xilit)
4 dkg mandulaliszt

a diós piskótához:
2 tojás
4 dkg nyírfacukor (xilit vagy eritritol)
4 dkg darált dió

a kakaós piskótához:
2 tojás
4 dkg eritritol (vagy nyírfacukor, vagy xilit)
3 dkg mandulaliszt
1 dkg holland kakaó

a leitercukorhoz:
1 dl víz
5 dkg  nyírfacukor (xilit vagy eritritol)
1 kezeletlen narancs héja
1 kezeletlen citrom héja
1-2 evõkanál jamaicai rum

a vaníliakrémhez:
5 dl ToTu tej
5 tojássárgája
10 gramm zselatin
10 dkg eritrit
vanília ízlés szerint

továbbá:
10 dkg darált dió
5 dkg rumba áztatott mazsola

a csokoládé öntethez:
2 dl kókuszkrém 
7 dkg cukor- és tejmentes étcsokoládé

a tálaláshoz:
2 dl kókuszkrémbõl felvert hab

A vaníliakrémet készítjük el elõször (akár elõzõ nap is elkészíthetjük). A krém valamennyi hozzávalóját közepes lángon, habverõvel folyamatosan kevergetve addig fõzzük, amíg besûrûsödik. Lehúzva a tûzrõl kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihûtjük, majd annyi idõre amíg szinte meg nem dermed hûtõszekrénybe tesszük (ha keményre dermedne átturmixoljuk)A sütõt 180 fokra elõmelegítjük. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjébõl a cukorral kemény habot verünk. Továbbra is verve hozzáadjuk a tojássárgáját, végül óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a mandulalisztet is. Sütõpapíros lemezre 20 x 25 centis téglalapot kenünk a masszából. 10 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a leitercukrot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihûtjük. A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a diót forgatjuk hozzá. Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert mandulalisztet forgatunk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez a kókuszkrémet felforraljuk, majd a tûzrõl lehúzva hozzákeverjük a csokoládét. Akkor jó, ha szép bársonyos és mártás sûrûségû. Levesszük a gõzrõl és félre tesszük.
Amikor a piskóták kihûltek a diós lapot meglocsoljuk a leitercukor harmadával (3 evõkanálnyi). Megkenjük a vaníliakrém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével.. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a maradék cukorszirup felével. Rákenjük a maradék krémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával. Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. Pár órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hûtõszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor kanállal galuskákat szaggatunk belõle, leöntjük a csokoládéöntettel és a felvert habbal díszítjük.

Többen kérdeztétek a ToTut és a tojásrudat hol lehet beszerezni. Itt tudtok érdeklõdni.

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám. Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a Követed lehetõségre is rákattintatok.

A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

Létrehoztunk egy új paleos receptes csoportot, ha van kedvetek csatlakozni hozzánk itt megtehetitek: https://www.facebook.com/groups/523183661193999/ A ti ötleteiteket, receptjeiteket is várjuk!


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/TcskbogrKonyh...

sponsored links

Keres?s