Somlói galuska - eredeti recept szerint
sponsored links
Ez az a desszert, aminek senki nem tud ellenállni (vagy legalábbis sokan vagyunk így ezzel). Az is igaz, hogy kevés olyan somlói van, ami igazán finom. Én most hoztam Nektek egy tökéletes receptet, melynek hosszúsága ne ijesszen meg benneteket... egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amilyennek elsõ látásra tûnik.
A férjem nem tartozik a somlói galuska kedvelõi közé, de az alábbi recept szerint készültet Õ is nagyon szereti. Mivel az utóbbi idõben sokan kértétek tõlem ezt a receptet, úgy gondoltam, ha legközelebb készítem a családomnak, akkor mindenképp felteszem a blogra. Szerintem Nektek is ez lesz a kedvenc somlói galuskátok - ha végig olvassátok a receptet, már akkor is nagyokat fogtok nyelni. :)
Hozzávalók a piskótához: 20x25 cm-es tepsihez
- 6 tojás
- 12 evõkanál kristálycukor (én fele cukorral szoktam)
- 6 evõkanál víz
- fél csomag sütõpor (6 g)
- 1 evõkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 evõkanál darált dió
- 4+3+3 evõkanál sima liszt
A vaníliakrémhez:
- 1 liter tej
- 7 evõkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 tojás
A rumos öntethez:
- 10 dkg mazsola
- 1,5 dl víz
- 7 evõkanál kristálycukor
- 3 evõkanál rum
- reszelt citrom- és narancshéj (ha lehet, akkor kezeletlen)
A csokiöntethez:
- 5 evõkanál kristálycukor
- 1 dl víz
- 1 púpos evõkanál kakaópor
- 3 evõkanál rum
- 1 csomag vaníliás cukor
A hintéshez:
- 10 dkg durvára vágott dió
A díszítéshez:
- 0,5 dl habtejszín
Piros alapon fehér pöttyös kézmûves kerámia itt:
Elkészítés:
Elõször érdemes az öntetek elkészítéséve kezdeni, mert úgyis hidegen kell azokat felhasználni.
1. A vaníliakrémhez kikeverjük a pudingport a cukorral, tojássárgákkal, vaníliás cukorral és kevés hideg tejjel, majd ezt a felforralt többi tejhez öntjük. Habverõvel kevergetjük és amikor besûrûsödött, még forrón belekeverjük az elõzõleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
2. A rumos öntethez a cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a többi hozzávalót - a megmosott mazsolát is -, és hûlni hagyjuk.
3. A csokiöntethez felforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaóport, majd a tûzrõl lehúzva belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig a hûtõbe tesszük.
4. A piskótához felverjük a tojások fehérjét félig, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, a sütõport, és addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd ezt a masszát 3 egyenlõ részre osztjuk. Az egyikbe 4 evõkanál lisztet teszünk és összekeverjük. A másikba 3 evõkanál lisztet + 1 evõkanál kakaóport teszünk és összekeverjük. A harmadikba 3 evõkanál lisztet + 1 evõkanál darált diót forgatunk bele.
A tepsit kivajazzuk/lisztezzük és egymás után kisütjük benne a 3 piskótát (mindegyik sütés elõtt kitöröljük, majd vajazzuk/lisztezzük a tepsit). Kb. ujjnyi magas lesz, nem szabad nagyon kiszárítani!! 8-10 perc alatt megsül.
5. Egy üvegtálban vagy kis tepsiben a következõképpen rétegezzük: alulra tesszük a sárga piskótát és meglocsoljuk a rumos öntet 1/3-ával, ráegyengetjük a vaníliakrém 1/3-át + megszórjuk a durvára vágott dió 1/3-ával. Erre jön a kakaós piskóta, majd a rumos öntet másik 1/3-a, a vaníliakrém másik 1/3-a és a durva dió másik 1/3-a. Ezután következik a diós piskóta, melyet meglocsolunk a maradék rumos öntettel, rákenjük a maradék vaníliakrémet és megszórjuk a maradék durva dióval. Ha elkészült a rétegezés, lefóliázzuk és másnapig hûtõbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
6. Másnap tálaláskor evõkanállal galuskákat szaggatunk belõle a desszertes tányérra, teszünk rá a felvert tejszínhabból, melyet megcsorgatunk a csokoládéöntettel.
Jó étvágyat!
Forrás: Régimódi sütemény receptek