Sokmagos Pretzel bagel és zsemlék
sponsored links
Amikor kisültek az elsõ Pretzel zsemléim, már akkor tudtam, hogy bagelt is fogok sütni ebbõl a tésztából:
Pretzel zsemlék ? hamburgerhez, szendvicshez, reggelire
Aztán elõször perec, stangli és csavar készült Pretzel tésztával:
De most végre a bagel is sorra került. J
Igaz, sütöttem néhány zsemlét is mellé, ez a fajta tészta ugyanis sokáig friss marad, ezért egyik nap így, másik nap másképpen hasznosítom, így két-három napra is elõre tudok gondolkodni az ebéd vagy vacsora tekintetében.
Nem régen mutattam be a New York bagelt is, kíváncsi voltam, hogy ezzel az egyszerûbb Pretzel tésztával, vajon mennyi lesz a különbség.
New York bagel - a legjobb amerikai szendvics zsemle
Hozzávalók 6 Pretzel bagelhez vagy 3 bagelhez és 3 zsemléhez:
50 dkg kenyérliszt
2,8 dl langyos víz
4 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál nádcukor
2 teáskanál finom tengeri só
1 ? teáskanál porélesztõ
3 liter víz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 felvert tojás
2-3 evõkanál magkeverék ? durvára vágott tökmag és napraforgómag, mák, szezámmag
A liszttel elkevertem a sót és az élesztõt, majd hozzáadtam a vizet és az olvasztott vajat. Addig dagasztottam csak, amíg gömbbé nem állt össze. Lefedve 1 órán át kelesztettem.
1 óra múlva 6 részre vágtam, 3 darabból bagelt formáztam (formázás itt) 3 darabból gömböket formáztam és sütõpapírral bélelt tepsire rendeztem õket. Ruhával letakartam és 40 percig kelesztettem.
Olyan szépen megkelnek, hogy ebben az állapotukban fennmaradnak a vízen.
Felforraltam a vizet, hozzáadtam a szódabikarbónát és egyesével finoman a vízbe engedtem elõször a 3 zsemlét, majd a 3 bagelt. 30 mp múlva óvatosan megforgattam õket, majd 30 mp múlva kiemeltem és mentek vissza a bélelt tepsire.
Megkentem õket a felvert tojással és éles késsel kétszer megvágtam a zsemléket. Megszórtam a bageleket is és zsemléket is és betoltam a 220 C fokra elõmelegített sütõbe. 18 percig sültek.
Rácson hagytam hûlni, majd felhasználtam a bageleket rögtön az ebédhez. Errõl legközelebb mesélek! J