Sokhagymás piték hagymás csípõs mogyorószósszal
sponsored links
Egy remek verseny zajlik ebben a hónapban, amelyben nagy örömömre én is részt vehetek. Ági szervezésében a Donum Terrae termékeibõl fõz összesen 24, hetente 8 blogger elõételeket, fõételeket és desszerteket. Ezen a héten a fõételek versenye zajlik. Kicsit elveszettnek is érzem magam a mezõnyben, hiszen igazán nagy és profi blogok indultak, de igen lelkesen próbáltam ki a mogyorókrémet, amit a kaptam! :-)
Hozzávalók (6-7 db 10 cm átmérõjû pitéhez):
A tésztához:
80 dkg liszt
5 dl tej
2 evõkanál Donum Terrae mogyorókrém
5 dkg élesztõ
1 evõkanál cukor
1 evõkanál só
A hagymás raguhoz:
1 szál póréhagyma
10-12 szem ecetes gyöngyhagyma
1 fej vöröshagyma
só, bors
vaj
A mogyorószószhoz:
2 szál újhagyma
2 evõkanál Donum Terrae mogyorókrém
1 evõkanál csípõs paprikakrém
1 dl tejszín
Az élesztõt a cukorral felfuttattam kb. 1 dl tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrtam és a duplájára kelesztettem. Amíg a tészta kelt elkészítettem a hagymás ragut. A vöröshagymát apróra kockáztam, a póréhagymát hosszában félbevágtam és felkarikáztam. Vajon megdinszteltem, sóztam, borsoztam. Amikor megpárolódtak, hozzákevertem a negyedekbe vágott gyöngyhagymákat is.
A megkelt tésztát lisztes deszkán kinyújtottam és korongokat szaggattam belõle. A korongok felének a közepére egy-egy kupac hagymás ragut tettem, beborítottam egy másik koronggal, a széleit jól lenyomkodtam. A leesõ tésztába belegyúrtam egy evõkanál paprikakrémet, kinyújtottam és kisebb virágmintákat szaggattam belõle. Ezekkel a piros virágokkal díszítettem a piték tetejét. 190 fokra elõmelegített sütõben kb. 15 perc alatt megsültek.
A mogyorószószhoz felkarikáztam az újhagymákat, vajon megdinszteltem õket, hozzákevertem a mogyorókrémet, paprikakrémet és tejszínt és összeforraltam.
A pitéket még forrón, a meleg mogyorószósszal leöntve tálaltam.
Így önmagában is nagyon finom, de sült húsoknak is remek kísérõje lehet.