Sokatfõzõs karácsony

2017-12-29

sponsored links

habcsok_karacsonyfa_20171224.jpg

Az idei volt az elsõ olyan karácsonyom, ami-kor végre nem mi utaztuk körbe a rokonságot, hanem hozzánk jött (szinte) mindenki. Szerencsére több napra elosztva, így nem kellett egyszerre egy regimentet vendégül látnom, de kellõen ki is élhettem magam a konyhában, sokféle ételt kipróbálva:

Szentesti vacsora

Kacsamájpástétom borban párolt körtével és kalácspirítóssal (A pástétom Mautner Zsófi receptje alapján készült.)

Borleves habcsók-fenyõkkel (A leves Bánffyhunyadi Hunyadi Erzsébet receptje alapján, a habcsók-karácsonyfát valahol az interneten találtam, de habcsókkészítésben még tovább kell képeznem magamat.)

Lazac diós-parmezános rizzsel és párolt zöldséggel (A lazacszeletek serpenyõben elõsütve, vacsorakor a sütõben véglegesre sütve. A rizshez az ötlet a Díványról, csak most nem igazi rizottót csináltam, hanem csak sima rizst, amibe a végén kevertem egy jó adag vajat, apróra vágott diót és reszelt parmezánt. Így nem volt vele sok teendõ vacsorakor.)

Narancsos csokoládékrém (tejszín, étcsokoládé és sok reszelt narancshéj)

 

December 25. ebéd

Brokkolileves (Ez egészen egyszerûen, de a leánykám nagyon szereti.)

Narancsos marha (Ez régi családi recept, elég szöszmötölõs étel, de megéri.)

Rántott csirkefalatkák (Ehhez a Nõk Lapja Adventben találtam egy receptet, amely szerint kefírben/joghurtban meg kell pácolni a húst, majd panírozva sütõben sütni. Vicces, hogy ugyanebben az újságban a rántott húsról hosszan értekezik Bíró Lajos, aki minden bizonnyal nem tartaná nagyra ezt a receptet, de én nagyon örültem neki, mert a kiskorúak lelkesen betömték, én pedig nem lettem olajszagú.)

Rizs, krumpli.

Sütemények (Ebbõl nagyon sokféle volt, mert mindenki hozott, aki karácsony környékén felbukkant. Én most islert, mézeskalácsot, egy jól sikerült diós-fügés, és egy szerencsétlenül járt mákos-meggyes beiglit csináltam. Utóbbiakat Kalla Kálmán egyébként nagyon jól mûködõ receptje alapján, ami a tavaly decemberi Magyar Konyhában jelent meg. Készült továbbá egy gesztenyetorta, amit Karl Schuhmacher receptje ihletett, és mivel kellõen sok gyerek járt erre, egy szokásos csokitorta is.)

Emellett elkészítettem életem elsõ töltött káposztáját.

 

A további vendégségek során készült még húsleves (sûrû, sötét, marhalábszárból). A fõtt húst rizzsel, paradicsom- és kaporszósszal ettük. Sütöttem még egy érdekesen pácolt-fûszerezett karajt, valamint nyúlgerincet áfonyaszósszal. (Ez utóbbiból helyes csigákat tekergettem, mert hosszúkás gerincfilékhez jutottam hozzá, amik nyersen olyan formátlannak tûntek.) A nyulak elõtt citromos-tojásos görög húslevest ettünk.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pommepomme.blog.hu/2017/12/29/sokatfo...

sponsored links

Keres?s