Slow down, relax, cook the sólet.
sponsored links
Még korábban elhatároztam, hogy nem írok az alapján posztot, hogy épp mit találtam a hûtõben, hanem szembe szállok a hétköznap praktikumával, és csak alaposan átgondolt témákkal boldogítom az értõ közönséget. Hogy ne kelljen ellentmondanom magamnak, ezért úgy oldom fel a kialakult kognitív disszonanciát, hogy kijelentem: nagyon régóta terveztem fellõni a netre az alábbi sólet receptet. De miért pont most? Hát ez az: biztos nem azért, mert húsvét után maradt egy jó fél kilónyi fõtt füstölt csülök csonttal együtt. Ó, nem. És nem is azért, mert a fehér bab már ott állt pár hete a hûtõben. Legyen ez a poszt tisztelgés a méltán híres zsidó konyha egyik emblematikus fogása, a sólet elõtt. Még úgyis, hogy ennek az alábbi sóletnek van egy erõsen profán (de semmiképp sem kóser) vonulata, lévén, hogy az ételbe szánt húsmennyiség felét egy húsvéti malac hátsó-alsó csülke szolgáltatta. Vagyis hangsúlyoznám - mielõtt ortodox olvasóim lefordulnak az asztalról - az alábbi recept nem kóser. De fogalmazzunk inkább úgy, hogy az ételben a hagyományos kóser vonások mellett a fúziós konyha ismertetõjelei is fellelhetõek. És milyen öröm fellelni ezeket egy nagykanállal. A jó sólethez ugyanis alapvetõen 3 dologra van szükség: füstölt húsra, még több húsra, és rengeteg idõre. A többi: a bab, a hagyma, a tojás, a fûszerek, ha nem is sallang, de csak ezután következnek. Egy jó sólethez legalább kétféle állat húsa kell: egy liba füstölt combja és/vagy melle, egy marha füstölt nyelve, és marhaszegy. De az elõbbi 3-ból kettõ elengedhetetlen, ezek adják a sólet ízgerincét (ha savgerinc van, ízgerinc is lehet) és konzisztenciáját. A sütõben töltött lassú órák alatt a húsok lelke reinkarnálódik, testük minden része a bõrtõl-cupákig eggyé válik az õket körülvevõ részvevõkkel: a babbal, gerslivel, hagymával, tojással, vagy (ha profik is vannak a konyhában) töltött libanyakkal. Hát, valahogy ilyen lehet a sólet-érzés.
3 óra fõzés után a marhaszegy maghõmérséklete elérte a 90 fokot, vagyis több mint fogyasztásra kész. De miféle sólet lenne az, melyet 180 perc után tálalunk. Tegyük csak vissza még egy órára.
Fúziós sólet - Hozzávalók: ...