Skót tojás
sponsored links
Sokszor láttam már fõzõs mûsorokban ezt az ételt, de valahogyan mindig elkerültük egymást. Most is más készült, de a húsból lecsippentve egy darabkát elkészítettem egyet, úgy próbaként. Tojás alakúra formázott hús, belül lágytojással. Ha sikerül minden, akkor nem reped ki és ha megnyitjuk, akkor a sárgája szépen kifolyik. Kicsit pepecselõs, de érdemes kipróbálni, az újdonság varázsa miatt legalább.
Hozzávalók (tojásonként):
1 egész tojás
5-10 dkg elkészített, fûszerezett kolbászhús (ennek hiányában egyszerû darált sertéshús)
liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A legbonyolultabb rész a történetben olyan lágytojást fõzni, amit meg tudunk úgy pucolni, hogy egyben maradjon, belül a sárgája pedig folyós maradjon. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a forrásban lévõ vízbe tesszük a tojást, majd 4 percig fõzzük (nem vadul, csak szépen fõjön). Ha eltelt a 4 perc, akkor kivesszük és jeges vízben leállítjuk a folyamatot. Ha kihûlt, akkor óvatosan megtisztítjuk.
Ha rendelkezésünkre áll sertés kolbászhús (sütnivaló nyers kolbászt használva a húst egyszerûen kinyomjuk a bélbõl), akkor az a legjobb és legegyszerûbb. Ha nincs, akkor darált sertéshúst sóval, borssal, paprikával, õrölt köménnyel, fokhagymával ízesítünk ízlésünk szerint. Ha éppen fasírt készül, akkor a fasírtnak szánt alapot is felhasználhatjuk.
A lényeg az, hogy veszünk annyi húst, amennyi várhatóan belepi majd a tojásunkat, ezt szétnyomkodjuk egy kiterített háztartási fólia darabon, rátesszük a tojást, majd minden oldalát felhajtva, óvatosan összedolgozzuk, összenyomkodjuk és tojásformára igazítjuk. Úgy fog az egész kinézni, mint egy nagy, tojás alakú fasírt. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen túlzottan vastag a húskéreg, mert nem fog rendesen átsülni.
Ezt az így más nagyobbacska tojásunkat lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd újra tojásba és újra zsemlemorzsába (biztos, ami biztos alapon) és nem túl forró (kb. 140 °C-os) bõ olajban aranybarnára sütjük.
Egyszerû kevert salátaágyra tesszük és tálaláskor egy éles késsel megnyitjuk, hogy a sárgája kifolyjon.