Skarlátvörös érzékiség
sponsored links
Hetek óta készülök valamilyen csemegét készíteni reggelire gránátalmával, nemcsak azért, mert enyhén fûszeres, gyümölcsös illata igazán érzéki hatást kelt és így jól indul a nap. Elõre elterveztem, mi is lesz a süti, de addig-addig eszegettük a környékünkön termett gránátalmákat, és addig patópáloztam, hogy kifutottam az idõbõl és már csak a boltban tudtam beszerezni a gyümölcsöt. Igaz, a biztonság kedvéért ültettünk egy fát nemrégiben a kertben, türelmes is vagyok, de azért annyira nem, hogy bevárjam, míg néhány év múlva beérnek az elsõ termések. A fa több évszakban is gyönyörködtet, mélypiros virágai apró sötétzöld levelekkel tavasz végéig, a sárgáról narancsszínûre majd pirosra érõ gyümölcs pedig egészen decemberig. Szerintem egy kertbõl sem hiányozhat, hiszen az Édenkertben is termett. Fagytól védett helyen Magyarországon is megél, nátha esetén csak le kell vennünk egy szemet, gyógyír még láz ellen is.
A termés héja érés után, ha nem szedik le, a száradás következtében hirtelen felreped, és robbanásszerûen szétszóródnak a magok, innen a gránátalma elnevezés. Míg olaszul melograno, azaz magvas alma. Õshazája Közép- és Dél-Ázsia, Afganisztán, Irán és Azerbajdzsán szubtrópusi vidékei, innen került földközi-tengeri területekre. Dél-Tirol napos lejtõin is szép gránátalmák díszlenek, Észak-Afrikában, Dél-Amerikában és Kínában is megterem. Õsi gyümölcs, levébõl már az ...