Simit
sponsored links
A török kenyérnél ígértem, hogy hamarosan hozom a simit receptet is. Õszintén, elfelejtkeztem róla, de az utóbbi napokban több kedves olvasó is emlékeztetett rá, így íme, itt van az én simit receptem.
A simit (szimit) elsõsorban Törökorságban és Görögországban elterjedt péksütemény, fõként utcai árusok árulják.
A kisfiam amikor elõször látta a tepsin sorakozni õket nagyon megörült, de jó anya, bagelt sütsz...és valóban, hasonlít az alakja a bagelhez. Tulajdonképpen magában a receptben sincs sok eltérés, de míg a bagelt fõzik, addig ezt a pékárut csak megmártják a melaszos vízben. Így ropogós lesz, míg a bagel rágós állagú.
Engem a bagelen kívül nagyon emlékeztet a scali kenyérre is. Ott a tésztát három ágból sodorják, de elõtte mindet megforgatják szezámmagban, csak ezután fonják, így a kenyér belsejébe is kerül a szezámmagból.
Valaha, nagyon régen volt szerencsém Isztambulban kóstolni a simitet. Bár az emlékek halványultak, arra határozottan emlékszem, hogy nagyon finom volt, és biztos vagyok benne, hogy élesztõs tésztából készült. Én megalkottam hozzá a saját receptemet, öregtésztásat, a scali kenyér receptjébõl kiindulva.
Hozzávalók: ...