Simi szelet
sponsored links
Ez az a fajta sütemény, amitõl nagyon tartottam, és évekig elodáztam az elkészítését. Mivel a tésztát a tepsi hátán kell megsütni, ezért nem sütöttem még pl. mézes krémest sem. Fõzött krémet viszont olyan sokszor csináltam, hogy az szinte már gyerekjáték számomra is. :D A tésztától sem tartottam, mert az a hozzávalók tekintetében a linzertésztáéra hasonlít (bár arányaiban más), csak valamiért ez a fajta sütési mód töltött el félelemmel. :D Most, hogy végre megsütöttem, nem értem, miért kellett miatta aggódnom, és évekig halogatnom, hogy megörvendeztessem vele magunkat, amikor pofon egyszerû az elkészítése. Csak oda kell figyelni a sütõben csücsülõ tésztára, így az nem fog túlsülni, kiszáradni, végül rommá törni.
Készítés közben minden egyes lépésre nagyon odafigyeltem, és kimondottan élveztem a látványt, ahogyan a tepsi hátára fektetett 3 tésztalap egymás után tökéletesre sül.
Az örömömet csak még inkább fokozta, hogy egyik lap sem tört szét, sõt a krémmel betöltve másnapra elérte a tökéletes állagot. :) Már pedig ez a puhulási folyamat is izgalommal töltött el, és nagyon drukkoltam, nehogy kemény maradjon a tészta.
Egyébként egy régi barátnõmnél ettem egyszer ilyen süteményt, és bár õ sem csokoládé bevonattal díszítette a tetejét, ahogyan eredetileg a simi szeletet szokás, én ennek ellenére is oda meg vissza voltam érte. Azután mindig ott motoszkált bennem, hogy nekem is meg kéne sütnöm. Aztán rátaláltam egy, a simi szelethez nagyon hasonló süteményre, és azt a receptet vettem alapul. Egy szép nyári napon végre sor kerülhetett erre az igazából nem annyira nyárias sütikére.
Akár nyáron, akár télen, nálunk örök visszatérõ lesz, annyira eteti magát. :)
Készítés közben minden egyes lépésre nagyon odafigyeltem, és kimondottan élveztem a látványt, ahogyan a tepsi hátára fektetett 3 tésztalap egymás után tökéletesre sül.
Az örömömet csak még inkább fokozta, hogy egyik lap sem tört szét, sõt a krémmel betöltve másnapra elérte a tökéletes állagot. :) Már pedig ez a puhulási folyamat is izgalommal töltött el, és nagyon drukkoltam, nehogy kemény maradjon a tészta.
Egyébként egy régi barátnõmnél ettem egyszer ilyen süteményt, és bár õ sem csokoládé bevonattal díszítette a tetejét, ahogyan eredetileg a simi szeletet szokás, én ennek ellenére is oda meg vissza voltam érte. Azután mindig ott motoszkált bennem, hogy nekem is meg kéne sütnöm. Aztán rátaláltam egy, a simi szelethez nagyon hasonló süteményre, és azt a receptet vettem alapul. Egy szép nyári napon végre sor kerülhetett erre az igazából nem annyira nyárias sütikére.
Akár nyáron, akár télen, nálunk örök visszatérõ lesz, annyira eteti magát. :)
Hozzávalók 30x20 cm-es tepsihez:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
6 g sütõpor
5 dkg vaj
1 tojás
6-7 dkg tejföl
Krémhez:
4 dl tej
8 dkg finomliszt
15 dkg vaj
14 dkg porcukor
2 cs. vaníliás porcukor
1 dkg holland kakaópor
Tetejére:
1 ek. vaníliás porcukor
1 mk. holland kakaópor
elkészítés:
- A porcukorral, sütõporral vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleütjük a tojást, majd a tejfölt is hozzáadva ? se nem túl lágy, se nem túl kemény, a linzertésztáéhoz hasonló állagú ? tésztává gyúrjuk.
- A sima felületû tésztát 3 egyenlõ részre vágjuk, mindegyiket téglatestté formázzuk, majd liszttel enyhén megszórt felületen, egyenként 30x20 cm-es lapokra nyújtjuk.
- A tésztalapokat vajazott, lisztezett tepsi hátulján egymás után világosra sütjük. (Akkor jó, ha az ujjunkkal kissé rányomva érezzük, hogy már nem nyers, vagyis nem lapul be. Nem fontos, hogy a tészta szélei színt kapjanak, lényeg, hogy nem szabad kiszárítani.)
- A krémhez a lisztet lábasba tesszük, kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet, és folyamatos keverés mellett, közepes lángon krémmé fõzzük. Ha a puding kihûlt, hozzádolgozzuk a kétféle cukorral kihabosított vajat.
- A krémet kettévesszük, az egyik adaghoz szitáljuk a kakaóport, és alaposan elkeverjük.
- Egy tésztalapot tálcára fektetünk, elsimítjuk rajta a kakaós krémet, majd ráhelyezzük a 2. tésztalapot, és megkenjük a vaníliás krémmel. Befedjük a 3. tésztalappal.
- A süteményt tálcástól nejlonzacskóba húzzuk, 1 napot vagy 1 éjszakát hûtõben pihentetjük, hogy megpuhuljon, majd a nejlonzacskóból kivéve 30 percet szobahõmérsékleten állni hagyjuk.
- A tészta széleit körben egyenesre szabjuk, és tetszés szerinti formájú szeletekre vágjuk. A sütemények tetejét meghintjük a kakaóporral kevert vaníliás porcukorral, és tálra rendezzük.
sütési hõfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 8 perc/tésztalap