Shakshuka
sponsored links
Itt a nyár, indulhat a lecsószezon, ennek örömére egy közel-keleti lecsó változatot, a shakshuka-t fõztem ma ebédre.
A shakshuka egy fûszeres, paradicsomszósz alapú egytálétel, amiben ? a mi tojásos lecsónktól eltérõen ? egészben sülnek meg a tojások, ennek köszönhetõen sokkal mutatósabb lesz a végeredmény.
Eredetét tekintve az észak-afrikai és az izraeli konyha tradicionális fogása, de Törökországban és Spanyolországban is ismert ? ez utóbbi változatba némi fûszeres kolbász, chorizo is kerülhet. Fogyaszthatjuk reggelire, ebédre, vacsorára, pitával vagy kenyérrel körítve. Rengeteg változata ismert, és még egy további elõnye, hogy nagyon gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
3 evõkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 hegyes erõs paprika
1 kaliforniai paprika
1-2 teáskanál cukor
80 dkg hámozott paradicsom-konzerv vagy friss paradicsom, hámozva
1,5 evõkanál édes õrölt fûszerpaprika
1 teáskanál római kömény
1 csokor friss petrezselyemzöld apróra vágva
5 tojás
só
frissen õrölt bors
fekete olívabogyó (elhagyható)
feta sajt
Elkészítés:
Az olívaolajon megdinszteljük a megtisztított, felkarikázott vöröshagymát. Közben hasonló nagyságúra szeleteljük a kétféle paprikát, és a hagymához keverjük. Üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a megpucolt, felszeletelt fokhagymát. Pár perc múlva a tûzrõl lehúzzuk, belevegyítjük a római köményt és a fûszerpaprikát, végül hozzáöntjük a paradicsomot. A petrezselyemzöldbõl keveset félreteszünk a tálaláshoz. A többi petrezselyemmel, sóval, borssal fûszerezzük, és idõnként megkeverve, közepes lángon 1/2 órán át fedõ nélkül fõzzük az ételt. Evõkanállal 5 mélyedést készítünk a lecsóba, és óvatosan, egyesével beleütjük a tojásokat, majd további 5-10 percen keresztül, lefedve fõzzük az egészet. Apróra vágott olívabogyóval, morzsolt fetával és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
A recept a Kifõztük magazinban is megjelent.