Shake it up, baby!
sponsored links
Parti lesz holnap este Ă©s Ă©n lettem a kajafelelĂ”s. (Na jĂł, lehet, hogy kikönyörögtem, hogy Ă©n lehessek.) A fÔétel majd egy mĂĄsik bejegyzĂ©sben bukkan fel, most egyelĂ”re beszĂ©ljĂŒnk a közel sem mellĂ©kes aprĂłsĂŒtirĂ”l, elvĂ©gre ezen (is) mĂșlik a buli hangulata!
Csigåkat csinåltam. Pudingos, szilvås-fahéjas és meggyes-fahéjas csigåkat. ElÔzÔ este késztettem be a dolgokat, amikkel majd megkenem a tésztåt... na de sztorizgatås elÔtt itt a recept, hogy aztån a mese is érthetÔbb legyen :)
A tésztåja egy sima kalåcstészta:
20 dkg liszt
1 kg rétesliszt
3 dkg friss Ă©lesztĂ”
9 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tk. sĂł
ennyi tészta megint egy regiment etetéséhez fog kelleni, elsÔre kisebb adaggal próbålkozz :)
A töltelékhez:
fahéj
szegfûszeg
vanĂliĂĄs cukor
szilvabefÔtt
vagy bårmi mås, amit csigåba szeretnél tölteni :)
Az Ă©lesztĂ”t felfuttatom meleg, cukros tejben, a maradĂ©k tejet, cukrot Ă©s sĂłt összekeverem. HozzĂĄadom a többi hozzĂĄvalĂłt, majd a vĂ©gĂ©n az Ă©lesztĂ”t is. KĂ©tszeresĂ©re kelesztem Ă©s kinyĂșjtom ujjnyi vastagra. A szilvabefĂ”ttet összeturmixolom, összekeverem a fĂ»szerekkel, ennyi a töltelĂ©k. NagyjĂĄbĂłl tĂ©glalap alakĂșra igazĂtom a tĂ©sztĂĄt Ă©s bekenem a töltelĂ©kkel Ă©s a hosszabb oldalĂĄnĂĄl fogva felcsavarom. (Ăgy lesz sok kicsi csigĂĄm; ha kevesebb nagyobbra vĂĄgysz, a mĂĄsik irĂĄnyba tekerd!) Felszeletelem nagyjĂĄbĂłl egy centi vastag szeletekre, majd 170°C-on kĂ©szre sĂŒtöm. (NĂĄlam ez negyed Ăłra volt, de ha megnĂ©zed, Ă©s mĂĄr ennĂ©d, akkor lassan kiveheted. BĂĄr a tĂ»prĂłba kiĂĄllĂĄsa sem hĂĄtrĂĄny.)
ĂdesszĂĄjĂșaknak: ha kĂ©sz, mĂĄrtsd meg felolvasztott csokiban, Ăgy mĂ©g jobb lesz!
MĂ©g nem futtattĂĄl Ă©lesztĂ”t? Ne aggĂłdj, nem nagy ördöngössĂ©g. A lĂ©nyeg az, hogy a cukros tejet annyira melegĂtsd fel, hogy mĂ©g gond nĂ©lkĂŒl bele tudd dugni a kisujjad. (Könyökkel mĂ©g jobban mĂ»ködhet, de azt azĂ©rt ne prĂłbĂĄld ki, mert elĂ©g furcsĂĄn fognak rĂĄd nĂ©zni.) TehĂĄt ne melegĂtsd tĂșl, de hideg se legyen, Ă©s amikor ez megvan, morzsold bele az Ă©lesztĂ”t, majd fedd le. Itt következik a vĂĄrakozĂĄs, amĂg szĂ©pen meg nem nĂ” az egĂ©sz kotyvalĂ©k. De ilyenkor mĂĄr be ne rakd a hĂ»tĂ”be, mert meghalnak az Ă©lesztĂ”gombĂĄk!!!
Mivel elĂ©ggĂ© meg fog kelni a tĂ©szta (ha minden a terv szerint halad), Ă©s mĂ©g a sĂŒtĂ”ben is nĂ”, Ă©rdemes helyet hagyni a csigĂĄk között, mert hiĂĄba szereted Ă”ket nagyon, lehet, hogy Ă”k egymĂĄst kevĂ©sbĂ©.
Ăs hogy mi az a tĂ»prĂłba? AzĂ©rt ezt remĂ©lem nem komolyan kĂ©rdezted! Fogod a legelsĂ” kezedbe akadĂł konyhai eszközt (azĂ©rt ne a mikrĂł legyen az), beleszĂșrod a sĂŒtibe, Ă©s ha tisztĂĄn jön ki, kĂ©sz is, eheted!
Csigåkat csinåltam. Pudingos, szilvås-fahéjas és meggyes-fahéjas csigåkat. ElÔzÔ este késztettem be a dolgokat, amikkel majd megkenem a tésztåt... na de sztorizgatås elÔtt itt a recept, hogy aztån a mese is érthetÔbb legyen :)
Szilvås-fahéjas csiga:
A tésztåja egy sima kalåcstészta:20 dkg liszt
1 kg rétesliszt
3 dkg friss Ă©lesztĂ”
9 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tk. sĂł
ennyi tészta megint egy regiment etetéséhez fog kelleni, elsÔre kisebb adaggal próbålkozz :)
A töltelékhez:
fahéj
szegfûszeg
vanĂliĂĄs cukor
szilvabefÔtt
vagy bårmi mås, amit csigåba szeretnél tölteni :)
Az Ă©lesztĂ”t felfuttatom meleg, cukros tejben, a maradĂ©k tejet, cukrot Ă©s sĂłt összekeverem. HozzĂĄadom a többi hozzĂĄvalĂłt, majd a vĂ©gĂ©n az Ă©lesztĂ”t is. KĂ©tszeresĂ©re kelesztem Ă©s kinyĂșjtom ujjnyi vastagra. A szilvabefĂ”ttet összeturmixolom, összekeverem a fĂ»szerekkel, ennyi a töltelĂ©k. NagyjĂĄbĂłl tĂ©glalap alakĂșra igazĂtom a tĂ©sztĂĄt Ă©s bekenem a töltelĂ©kkel Ă©s a hosszabb oldalĂĄnĂĄl fogva felcsavarom. (Ăgy lesz sok kicsi csigĂĄm; ha kevesebb nagyobbra vĂĄgysz, a mĂĄsik irĂĄnyba tekerd!) Felszeletelem nagyjĂĄbĂłl egy centi vastag szeletekre, majd 170°C-on kĂ©szre sĂŒtöm. (NĂĄlam ez negyed Ăłra volt, de ha megnĂ©zed, Ă©s mĂĄr ennĂ©d, akkor lassan kiveheted. BĂĄr a tĂ»prĂłba kiĂĄllĂĄsa sem hĂĄtrĂĄny.)
ĂdesszĂĄjĂșaknak: ha kĂ©sz, mĂĄrtsd meg felolvasztott csokiban, Ăgy mĂ©g jobb lesz!
MĂ©g nem futtattĂĄl Ă©lesztĂ”t? Ne aggĂłdj, nem nagy ördöngössĂ©g. A lĂ©nyeg az, hogy a cukros tejet annyira melegĂtsd fel, hogy mĂ©g gond nĂ©lkĂŒl bele tudd dugni a kisujjad. (Könyökkel mĂ©g jobban mĂ»ködhet, de azt azĂ©rt ne prĂłbĂĄld ki, mert elĂ©g furcsĂĄn fognak rĂĄd nĂ©zni.) TehĂĄt ne melegĂtsd tĂșl, de hideg se legyen, Ă©s amikor ez megvan, morzsold bele az Ă©lesztĂ”t, majd fedd le. Itt következik a vĂĄrakozĂĄs, amĂg szĂ©pen meg nem nĂ” az egĂ©sz kotyvalĂ©k. De ilyenkor mĂĄr be ne rakd a hĂ»tĂ”be, mert meghalnak az Ă©lesztĂ”gombĂĄk!!!
Mivel elĂ©ggĂ© meg fog kelni a tĂ©szta (ha minden a terv szerint halad), Ă©s mĂ©g a sĂŒtĂ”ben is nĂ”, Ă©rdemes helyet hagyni a csigĂĄk között, mert hiĂĄba szereted Ă”ket nagyon, lehet, hogy Ă”k egymĂĄst kevĂ©sbĂ©.
Ăs hogy mi az a tĂ»prĂłba? AzĂ©rt ezt remĂ©lem nem komolyan kĂ©rdezted! Fogod a legelsĂ” kezedbe akadĂł konyhai eszközt (azĂ©rt ne a mikrĂł legyen az), beleszĂșrod a sĂŒtibe, Ă©s ha tisztĂĄn jön ki, kĂ©sz is, eheted!