Sfouf
sponsored links
Libanoni grízes süti. Ugye, milyen gasztromûveltséggel bírok? Hát nem, csak rá volt írva a receptkártyára. Ha nem lett volna fotó, azt sem tudnám, eszik-e vagy isszák...
Barátnõm ezer éve kérdezte, ismerem-e a kamutlisztet. "A miiiiiiit?!" (Nem, nem ismertem.......) Vettem egy zacskó kamutot, hogy na majd én tesztelem neki. Elmaradt. Rakosgattam ide-oda. Amikor épp kísérletezgetõ kedvemben lettem volna, mindig elbújt, ellenben amikor valami mást kerestem, folyton az utamba került. Igen, igen, így szokott lenni.
Meguntam. Elõvettem, kicsi malmomba be. Gyönyörû aranysárga lisztje van. Itthon kallódott egy receptkártya, amit a Sonnentor üzletbõl hoztam. Féltem tõle, kurkumás süti. Háááááát... vegyes érzelmeket tápláltam iránta, de gondoltam üsse kõ, itt az idõ. Attól féltem, kurkuma ide vagy oda, a teljes kiõrlésû liszt és dara be fogja barnítani. Mikor ránéztem a kamutlisztre, tádáááááám, tudtam, mi lesz a sorsa :-) Ami a süti ízét illeti... Hm, nem csalódtam. Marha jó! Esküszöm!! DE! Akinek nem fogára való, az mesés egyszerûséggel hagyja ki belõle, fûszerezze máshogy, fahéjjal, vaníliával, ahogy tetszik, mert a süti állaga kihagyhatatlan! Mesésen puha, omlós, szaftos! A tahinivel nem kell bõkezûen bánni, én jó vastagon kikentem a tepsit, azt hittem, beleolvad a sütibe, de nem. Biztosan jót tett az aromájának, de fel nem szívja, nem kell pazarolni, szép vékonyan ;-) De el is hagyható, akkor viszont vajazd ki a tepsit.
Másnap, de lehet, hogy még aznap, felbuzdulva a szép aranyszínû liszten, készült egy keksz is (recept jön!), majd magabiztossággal felvértezve jelentettem a barátnõmnek, hogy kipróbáltam, és elmeséltem a tapasztalataim vele. "Háát, most mondjam, hogy én már jó ideje használom?" Na. Ellenségre nekem sincs szükségem. Remélem magadra ismersz szivi, mert jössz eggyel ;-) A bögre két és fél decis.
Hozzávalók:
- 1 bögre teljes kiõrlésû tönkölydara
- 1 bögre teljes kiõrlésû kamutliszt
- 1 bögre mandulatej
- 1 csapott ek. vaníliás kurkuma latte por (Sonnentor)
- 1 púpos tk. sütõpor
- 1 bögre nyírfacukor
- fél bögre víz
- fél bögre napraforgóolaj
- 1 tojás
- szezámkrém (tahini)
- fél csomag fenyõmag
Elkészítés:
- A darát, a lisztet, a mandulatejet és a kurkumaport összekeverjük.
- A nyírfacukrot feloldjuk a vízben, majd az olajjal és a tojással együtt hozzáadjuk a darás keverékhez.
- A tepsit kikenjük tahinivel, beleöntjük a masszát és megszórjuk fenyõmaggal.
- 180 fokon, légkeveréssel 20-25 percig sütjük.
Hajrá, kalandozásra fel ;-)