Sfogliatella-olasz leveles sütemény

2014-05-27

sponsored links

A Sfogliatella kagyló formájú, õshonos olasz sütemény. Nevét a tészta alakjáról és réteges szerkezetérõl kapta.

A sfogliatella Santa Rosa -ben készítették elõszõr egy kolostorban a Santa Rosa-ban Conca dei Marini a Salerno megyében , Olaszországban , az 1600-as években. Pasquale Pintauro, nápolyi cukrász , megszerezte az eredeti receptet, és elkezdte forgalmazni õket 1818-ban

Sfogliatella

Hozzávalók:

Tészta:

2 pohár sima fehér liszt

1 pohár rétesliszt

1 csipet só

1 pohár vaj (szobahõmérsékletû)

1/2 pohár víz

1 tojás egy evõkanál vízzel elkeverve

1/2 pohár porcukor

Töltelék:

1 pohár tej

1/4 pohár búzadara

1 pohár ricotta sajt

1 tojás

1/4 pohár kristálycukor

2 evõkanál kandírozott narancskocka

fahéjas cukor a díszítéshez

Elkészítés:

Egy nagy tálba keverjük össze a liszteket és a sót. Morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a tojást és a vizet, gyúrjunk sima tésztát.

Lefedve hûtõszekrényben egy órán át pihentessük.

Vegyük ki a hûtõbõl és felezzük el a tésztát. Nyújtsuk ki az egyik darabot kb 30*20 méretre. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál szebb lesz a sütemény. Szórjuk meg a porcukor felével és szorosan tekerjük fel egy rollba.

Ismételjük meg a folyamatot a tészta másik felével is és mindkét rollt tegyük ismét a hûtõszekrénybe 2 órára.

Készítsük el a tölteléket:

A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a búzadarát és fõzzük amíg felveszi a folyadékot, besûrûsödik. Habverõvel keverjük, hogy ne legyen csomós.

Tegyük egy másik tálba és hagyjuk kihûlni, majd keverjük bele a ricottát, tojást, cukrot és kandírozott narancsot.

Töltésig hûtõszekrényben tároljuk.

Vegyük elõ a tésztát. Éles késsel vágjunk 2 cm széles darabokat a tésztából, majd a csiga közepét óvatosan nyomjuk be és formázzunk kagyló alakú tésztákat. Szép lassan alakítsuk ki a formát az ujjunkkal, így alakítva ki az üreges formát.

Töltsük meg a töltelékkel és zárjuk le a kagyló száját.

Tegyük sütõpapírral ellátott tepsire, kenjük meg a tetejüket felvert tojással és 190 fokra elõmelegített sütõben süssük szép aranysárgára kb. 30-35 perc.

Sütés után 5-6 perccel szórjuk meg vaníliás, fahéjas cukorral és így tálaljuk.

1




Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/05/27/sfo...

sponsored links

Keres?s