Sfogliatella-olasz leveles sütemény
sponsored links
A Sfogliatella kagyló formájú, õshonos olasz sütemény. Nevét a tészta alakjáról és réteges szerkezetérõl kapta.
A sfogliatella Santa Rosa -ben készítették elõszõr egy kolostorban a Santa Rosa-ban Conca dei Marini a Salerno megyében , Olaszországban , az 1600-as években. Pasquale Pintauro, nápolyi cukrász , megszerezte az eredeti receptet, és elkezdte forgalmazni õket 1818-ban
Hozzávalók:
Tészta:
2 pohár sima fehér liszt
1 pohár rétesliszt
1 csipet só
1 pohár vaj (szobahõmérsékletû)
1/2 pohár víz
1 tojás egy evõkanál vízzel elkeverve
1/2 pohár porcukor
Töltelék:
1 pohár tej
1/4 pohár búzadara
1 pohár ricotta sajt
1 tojás
1/4 pohár kristálycukor
2 evõkanál kandírozott narancskocka
fahéjas cukor a díszítéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba keverjük össze a liszteket és a sót. Morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a tojást és a vizet, gyúrjunk sima tésztát.
Lefedve hûtõszekrényben egy órán át pihentessük.
Vegyük ki a hûtõbõl és felezzük el a tésztát. Nyújtsuk ki az egyik darabot kb 30*20 méretre. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál szebb lesz a sütemény. Szórjuk meg a porcukor felével és szorosan tekerjük fel egy rollba.
Ismételjük meg a folyamatot a tészta másik felével is és mindkét rollt tegyük ismét a hûtõszekrénybe 2 órára.
Készítsük el a tölteléket:
A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a búzadarát és fõzzük amíg felveszi a folyadékot, besûrûsödik. Habverõvel keverjük, hogy ne legyen csomós.
Tegyük egy másik tálba és hagyjuk kihûlni, majd keverjük bele a ricottát, tojást, cukrot és kandírozott narancsot.
Töltésig hûtõszekrényben tároljuk.
Vegyük elõ a tésztát. Éles késsel vágjunk 2 cm széles darabokat a tésztából, majd a csiga közepét óvatosan nyomjuk be és formázzunk kagyló alakú tésztákat. Szép lassan alakítsuk ki a formát az ujjunkkal, így alakítva ki az üreges formát.
Töltsük meg a töltelékkel és zárjuk le a kagyló száját.
Tegyük sütõpapírral ellátott tepsire, kenjük meg a tetejüket felvert tojással és 190 fokra elõmelegített sütõben süssük szép aranysárgára kb. 30-35 perc.
Sütés után 5-6 perccel szórjuk meg vaníliás, fahéjas cukorral és így tálaljuk.
A sfogliatella Santa Rosa -ben készítették elõszõr egy kolostorban a Santa Rosa-ban Conca dei Marini a Salerno megyében , Olaszországban , az 1600-as években. Pasquale Pintauro, nápolyi cukrász , megszerezte az eredeti receptet, és elkezdte forgalmazni õket 1818-ban
Hozzávalók:
Tészta:
2 pohár sima fehér liszt
1 pohár rétesliszt
1 csipet só
1 pohár vaj (szobahõmérsékletû)
1/2 pohár víz
1 tojás egy evõkanál vízzel elkeverve
1/2 pohár porcukor
Töltelék:
1 pohár tej
1/4 pohár búzadara
1 pohár ricotta sajt
1 tojás
1/4 pohár kristálycukor
2 evõkanál kandírozott narancskocka
fahéjas cukor a díszítéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba keverjük össze a liszteket és a sót. Morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a tojást és a vizet, gyúrjunk sima tésztát.
Lefedve hûtõszekrényben egy órán át pihentessük.
Vegyük ki a hûtõbõl és felezzük el a tésztát. Nyújtsuk ki az egyik darabot kb 30*20 méretre. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál szebb lesz a sütemény. Szórjuk meg a porcukor felével és szorosan tekerjük fel egy rollba.
Ismételjük meg a folyamatot a tészta másik felével is és mindkét rollt tegyük ismét a hûtõszekrénybe 2 órára.
Készítsük el a tölteléket:
A tejet melegítsük fel, adjuk hozzá a búzadarát és fõzzük amíg felveszi a folyadékot, besûrûsödik. Habverõvel keverjük, hogy ne legyen csomós.
Tegyük egy másik tálba és hagyjuk kihûlni, majd keverjük bele a ricottát, tojást, cukrot és kandírozott narancsot.
Töltésig hûtõszekrényben tároljuk.
Vegyük elõ a tésztát. Éles késsel vágjunk 2 cm széles darabokat a tésztából, majd a csiga közepét óvatosan nyomjuk be és formázzunk kagyló alakú tésztákat. Szép lassan alakítsuk ki a formát az ujjunkkal, így alakítva ki az üreges formát.
Töltsük meg a töltelékkel és zárjuk le a kagyló száját.
Tegyük sütõpapírral ellátott tepsire, kenjük meg a tetejüket felvert tojással és 190 fokra elõmelegített sütõben süssük szép aranysárgára kb. 30-35 perc.
Sütés után 5-6 perccel szórjuk meg vaníliás, fahéjas cukorral és így tálaljuk.