Sertésnyakkaraj barna mártással
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg nyakkaraj, 1 nagyobb sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 petrezselyem gyökér, 2 babérlevél, 1 szál rozmaring, szemes bors, 2 dl száraz vörösbor, vaj vagy zsiradék, házi ételízesítõ, só, 1 evõkanál liszt.
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd a hússal együtt egy edénybe tesszük. Feltöltjük vízzel és a borral, hozzáadjuk a fûszereket, az ételízesítõt és kevés sót. Ebben a zöldséges, fûszeres vörösboros lében fõzzük a húsokat 1,5-2 órán keresztül. Így biztos, hogy finom omlós lesz, és a sok folyadék kiszáradni sem engedi a húst. Ebbõl a lébõl amiben a húst pároljuk lesz majd az ínycsiklandozó barna mártásunk. Közben elkezdjük készíteni a barna mártást. A fõtt húst kivesszük a zöldséges lébõl és tûzálló tálba helyezzük, hogy ne hûljön ki. A zöldségek kb. Felét botmixerrel pürésítjük. A vörösboros, zöldséges, fûszeres levet leszûrjük a zöldségeket külön tányérra tesszük. Kevés zsiradékon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a zöldség a hús levével és a lében fõtt, pürésített zöldségekkel. Kissé összeforraljuk.
A húst felszeleteljük, meglocsoljuk a barna mártással, majd krumpli- vagy rizskörettel tálaljuk.