Sertéskocsonya (nálunk)

2012-01-21

sponsored links



A sertéskocsonya számomra a tél emblematikus étele, (kicsi, de annál nagyszerûbb öröme) ráadásul mi magyarok úgy tekintünk rá, mint egyfajta nemzeti ételre, uram bocsá' hungarikumra. Azon ritka ételekhez tartozik, melyet akkor élvezhetünk, ha kint kopognak a mínuszok, köd és hideg van, esetleg nagy pelyhekben hull a hó.

Kocsonya persze nem csak sertésrészekbõl készíthetõ! A szakmában ismert és gyakran készített étel a halkocsonya, a zöldségkocsonya, külföldön pedig gyakori a fej- vagy fülkocsonya, borjúfarok kocsonya, és persze a különbözõ gyümölcskocsonyák.
Magyarországon évszázadok óta jelen van, már feltûnik Simai és Czifray szakácskönyveiben is, igaz kissé más módon. Simai (1795) például jellemzõ fûszerként említi a bazsalikomot, a kakukkfüvet, s annak ellenére, hogy malacaprólék kocsonya receptet közöl, nem sertés, hanem borjúlábat javasol, no és persze az sem mindennapi, hogy "egy jó meszely fejér borral" teszi fel fõni az alapot.
Ezek után jöjjön a mi változatunk...

Hozzávalók 6-8 tányérhoz:
1, 2 kg sertéscsülök
4 db sertésláb
0,5 kg lapocka
30 dkg füstölt tarja
20 dkg sertésbõr
1 fej fokhagyma,
1 fej vöröshagyma ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2012/01/sert...

sponsored links

Keres?s