Sertés Ramen
sponsored links
Sertés Ramen (öt fõre)
- 1 kg sertéslapocka/comb
- 3 répa
- 5 újhagyma
- 5 tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- hüvelykujjnyi gyömbér
- szójaszósz
Hozzávalók a tésztához:
- 450 dkg liszt (akár kenyérliszt is lehet)
- két teáskanál szódabikarbóna
- víz
- tésztagép
A szódabikarbónát sütõpapírral bélelt tepsiben 150-180°C-on süssünk egy órán át. Ez azért kell, hogy a szódabikarbónából elpárologjon a víz, a megmaradt lúgos por pedig ragacsossá teszi a tésztát. Az eredeti recept Kínából ered, ahol a víz enyhén lúgos kémhatású volt, ázsiai boltokban lehet is ilyen vizet kapni, de ez a megoldás egyszerûbb és olcsóbb. Míg a szódabikarbóna sül, addig az alaplét készítsük el. A húst rakjuk egy fazékba, és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy bõven ellepje, ezt valószínûleg majd még meg kell toldani a fõzés során. Rakjuk mellé a késsel szétnyomott gyömbért (héjastul) és fokhagymát (héj nélkül, természetesen) valamint legalább két hagymát és akár zöldhagymát is, jól sózzuk meg és rakjuk fel fõni, amíg a hús megpuhul. Ez alatt az idõ alatt a tojást készítsük el. Fõzzünk keménytojást, majd pucoljuk meg, és rakjuk õket egy tálba. Öntsünk rá szójaszószt, és ha esetleg szaké és mirin is van a háznál, az is mehet a páchoz. A tojás mindkét oldalát fél-fél óráig hagyjuk a szószban, hogy átjárják az ízek.
Miután a szódabikarbóna megsült adjuk hozzá a liszthez, keverjük el benne, majd adjunk annyi vizet hozzá, hogy levestésztának megfelelõ, semmiképp sem foszlós tésztát kapjunk. Ezután tésztagéppel nyújtsuk vékonyra, én 3-4-es fokozatot ajánlok, és ha esetleg van a gépen spagetti funkció, akkor azzal könnyen megoldható. Öt adagra osszuk a tésztát, és adagonként rögtön fõzzük is meg.
Vegyünk elõ tálkákat, amelyek elég mélyek és nagyok. 2-3 dl szójaszószt melegítsünk meg tepsiben, és osszuk öt felé. Lehet, hogy többre lesz szükség, én 3-4 evõkanállal raktam minden tálba. Ebbe rakjunk a kész tésztaadagokat, forgassuk meg benne, majd szedjük rá a leves alaplét. A húst akár szeletekben, akár kis falatokban, csíkokban rakjuk a tetejére, valamint a félbevágott tojást és csíkokra/kockára vágott nyers répát és felkarikázott újhagymát is. Ízlés szerint adhatunk hozzá egyéb feltéteket is, én ramen étteremben fafülgombával és babcsírával kóstoltam. (Többféle receptet használtam fel.)