Sertés pörkölt nokedlivel
sponsored links
Volt egy jókora darab hús a fagyasztóban, de sajnos a cimke lemaradt róla. Fagyott állapotban nem nagyon tudtam megállapítani, hogy vajon mi is lehet, comb ? - lapocka ? - esetleg más ? - csülök ? - mert hogy bõr is volt rajta.
Amikor kiolvadt fény derült a cimkézetlen darabra. Ez egy tényleg jókora darab bõrös lapocka volt. Olyan jó másfél két kilónyi. Na ekkor elgondolkodtam mit is kezdjek vele. Elõször tüzdelni akartam szalonnával, fokhagymával, de elvetettem, mert nagyon szépen betakarta a bõr a lapockát. Igy aztán szépen megformáztam, a bõrös részébõl pácolt sonka készült, levágtam még 3 szeletet róla, ebbõl valami más finomság fog készülni (késõbb felkerül a blogra). A leesett és maradék darabból pedig pörköltet fõztem a gazda dupla örömére. Ugyanis pörkölt imádó és mellé természetesen a nokedli a másik nagy kedvenc. Na és a sonkáról már ne is beszéljünk, mert az egyenesen imádja. Ha kijött a présbõl hozom :)
Addig is a pörköltrõl, ami nagyon egyszerû, mert sajnos az erõsebb fûszerezést egy jó idõre (vagy talán örökre?) el kell felejtenem, ha én is szeretnék enni. Persze mindent meg lehet oldani, hogy fincsi legyen, csak vissza kell térni az õsrégi hagyományokhoz és nem agyon fûszerezni az ételeket, hanem ízesíteni :)
2 közepes fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 kisebb evõkenálnyi mangalica zsír
fél mokkáskanál köménymag
2 gerezd fokhagyma felszeletelve ...