Serpenyõben sült sajtos lapos kenyér
sponsored links
Egy-két hete az a megtiszteltetés ért, hogy én készíthettem a chilis babot. Megjegyzem, van pár étel (chilis bab, pörkölt, gombapaprikás, grill), amit a Zuram nem szívesen ad ki a kezébõl, csak szükséghelyzetben. A múltkori szükséghelyzet volt. Vicces volt: kicsit izgultam, és próbáltam visszaemlékezni, Õ hogy szokta készíteni. Két lépést felcseréltem, de ez nem rontott a dolgon, sõt bátorkodtam beújítani némi füstös paprikával is. Na de a lényeg most nem is a bab, hanem a mellé készült lepénykenyér. Mivel így is eléggé lefoglalt a chili, nem volt kedvem tortilla-val bíbelõdni, összedobtam inkább egy serpenyõben is kisüthetõ élesztõs, sajtos kenyeret. A bab készítése elõtt gyorsan begyúrtam a tésztát, így volt ideje megkelni. Miután a bab elkészült, gyorsan ki lehetett sütni a lepénykéket.
Hozzávalók 4 lepényhez:
100 g teljes kiõrlésû liszt
100 g fehérliszt
50 g kukoricaliszt
15 g friss élesztõ
150-160 ml víz
? ek só
2-3 ek parmezán-jellegû reszelt sajt
A hozzávalókból tésztát gyúrtam és langyos helyen kb. fél órát hagytam pihenni. Amikor megkelt, megint összegyúrtam, majd 4 egyforma részre osztottam. A tésztagombócokat lisztezett deszkán kerekre, nagyjából 20 cm átmérõjûre nyújtottam, majd a lapokat 10 percig hagytam állni, hogy a dögönyözés után kicsit össze tudják szedni magukat. Forró serpenyõben, fél percenként forgatva hólyagosra sütöttem õket.
Puha, levegõs, tökéletes a szószos ételek mellé. A sajtot nem lehet határozottan érezni, de ha nem lenne benne, hiányozna. (És az sem utolsó szempont, hogy nem kell hozzá begyújtani a sütõt :)