Semlor, svéd töltött farsangi fánk
sponsored links
Nem igazán fánk ez, inkább édes zsömle (boller) és a sütõben készül, van már a blogon egy boller recept, ami mindenapi péksütinek számít itt, van a skolebr?d recept, azt is nevezik skolebollernek, és van mini skolebr?d is. Soszor megsütöttem már ezt is, csak még nem került fel ide, sokféle recept van, én ezt régebben találtam egy újságban. Nem csak a svédek sütik, hanem egész skandináviában készülnek külünbözõ változatai, hagyományosan mandula masszával vagy marcipánnal töltik meg, de a vaníliakrémes is elég népszerû, Norvégiában fastelavnsbollernek nevezik.. Ezt a péksütit húshagyó keddre szokták sütni, ami holnap van és egyben a pancake day is, de persze lehet bármikor készíteni, a farsangi fánk sem feltétlenül farsangkor készül. Én a családnak is édesítõvel készítek szinte mindent, de jöttek a lányom barátnõi (azért is sütöttem, ez volt a kívánág), õk állítólag nem szeretik az édesítõ ízét, így most cukorral sütöttem.
Hozzávalók a fánkhoz: (16-18 db)
3 dl langyos tej
15 dkg cukor
5 dkg friss élesztõ
0,5 tk. só
1 tojás
3 tk. õrölt kardamom
15 dkg puha, de nem olvasztott vaj
kb. 12 dl liszt (nekem ez kb. 70 dkg szokott lenni)
1 tojás a kenéshez
A vaníliás krémhez:
2,5 dl tej
1 dl tejszín
6 dkg cukor
1 vaníliarúd
3 tojássárgája
2 ek.étkezéi keményítõ
+
2 dl tejszín pici cukorral felverve
A tejet a tejszínnel egy kis fazékba tettem, feltettem forralni, a vaníliarudat kettávégtam, a magokat kikapartam, félretettem, azt a legvégén teszem bele mindig. Az üres vaníliarudat beletettem a tejbe, azzal együtt forralam fel. A cukrot, a tojássárgákat és a keményítõt simára kevertem egy ki tejjel, amikor a tej felforrt, a vaníliarudat kidobtam belõle. A forró tejet folytonos keverés közben a tojássárgás keverékhez öntöttem, majd visszatettem a tûzhelyre, alacsony lángon addig fõztem, amíg besûrûsödött, forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojássárgája. Amikor kész lett, hozzá kevertem a vanília magokat és egy tálba öntöttem, fóliával letakartam és kihûtöttem. Akinek nincs ideje vaníliakrémet fõzni, használhat hozzá pudingot is, de azért igazi fõzött vaníliá krémmel az igazi. Nekem most picit folyós lett a krémem, nem fõztem elég sûrûre, de azért persze elfogyott.
A tésztáthoz egy kevés langyos tejben kevés cukrot elkevertem, belemorzsoltam az élesztõt és felfuttattam. Amikor felfutott, minden hozzávalót bepakoltam a mixer táljába és bedagasztottam, az összes lisztet nem kell egyszerre hozzáadni, hanem fokozatosan, lehet, hogy kevesebb is elég, de lehet, hogy picit több kell. A kardamomtól nem kell tartani, nagyon finom íze és illata van, a legfinomabb egyébként frissen õrölve, csakúgy, mint a legtöbb egyéb fûszer. A tésztát hagytam a duplájára kelni, majd 16 részre osztottam, általában 16-18 darab jön ki belõle, de lehet tetszés szerinti nagyságú fánkokat formázni. Minden darabot úgy formáztam meg, mint a zsömlét, sütõpípros tepsire rakosgattam õket, és újra hagytam duplájára kelni, kb. 40-45 percig. 200 fokos elõmelegített sütõben kb. 12-15 perc alatt megsülnek, ez sütõtõl függhet, amikor szép aranybarna, akkor készen van. Rácson kihûtöttem õket, majd a kalapjukat levágtam, a belsejöket picit kikaprtam, ezt a hagyományos módszernél a mandulamasszához keverik, és visszatöltik, nálunk valaki mindig elcsipegeti, de félre is lehet tenni édes morzsának. A fánkokat megtöltöttem vaníliakrémmel, a tetejére felvert tejszínhabot nyomtam és visszatettem a kalapjukat és meghintettem õket porcukorral. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és még olajszag sem lesz a házban:) Már a gluténmentes és laktózmentes verzió is elkészült, majd valamikor felkerül a blogra:)
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)