Segítsüti 2017 tavasz ? Ribizlilekváros isler

2017-03-20

sponsored links





Egy megtisztelõ megkeresésnek köszönhetõen idén én is részt veszek a 30 gasztroblogger közremûködésével megrendezendõ jótékonysági akcióban, nevezetesen a Segítsüti Közhasznú Alapítvány tavaszi online árverésén. Ezúttal a Bátor Tábor súlyosan beteg gyermekei kaphatják meg a befolyt támogatási pénzösszeget.

A 2001-ben létrejött, erdõkkel, mezõkkel körbevett Bátor Tábor Hatvanban mûködik, és olyan, mint egy élménypark. Azáltal, hogy kalandos feladatokon és különféle kihívásokon keresztül különleges élményeket nyújt a rászoruló gyermekek, valamint családtagjaik számára, segíti a gyógyulásukat, ill. sikerélményt és megerõsítést is ad. A gyermekek ilyen módon erõt meríthetnek a betegségük leküzdéséhez, és reményt kaphatnak a gondtalan gyermekkorba való visszatéréshez. Ezek a programok ingyenesek!
A különféle tábortípusok keretein belül teljes körû egészségügyi ellátást és ezáltal biztonságérzetet garantálnak, miközben a gyerekek önfeledten játszhatnak. Orvosok, nõvérek, dietetikusok, gyógytornászok gondoskodnak róluk a nap 24 órájában.
A tábor olyan családoknak is segítséget nyújt, akik valamilyen súlyos betegség következtében elvesztették a gyermeküket.
Évente 1000 táborozót fogadnak 47 hazai és 13 külföldi kórházban, a hatvani táborhely pedig egyszerre 168 fõ elszállásolására alkalmas. A Bátor Tábor regionális központtá nõtte ki magát ? Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeznek hozzájuk gyerekek.

A Segítsüti 2017-es tavaszi kampánya tehát most e tábor rendkívül fontos és szívet melengetõ küldetésének támogatását tûzte ki célul.

Az elkészített édességek 2017. március 20-án, hétfõn, azaz a mai napon jelennek meg az árverésben résztvevõ blogokon. A süteményekre a Segítsüti oldalán, a SÜTIÁRVERÉS menüpontra kattintva lehet licitálni. Ehhez csupán egy regisztrálás szükséges. A korábbi regisztrációk viszont továbbra is élnek.
Az árverés 3 napig tart, és 2017. március 23-án 16:00 órakor fejezõdik be. Aki a licitálási idõ végéig az adott süteményért a legmagasabb összeget ajánlja, az lesz a nyertes.
Elõzetes egyeztetés után a frissen sütött süteményt a gasztroblogger postázza, vagy a megbeszélt helyen átadja a gyõztesnek.

A Segítsüti a facebookon is jelen van.

 
Én egy olyan klasszikus sütivel készültem, amit a legtöbb gyerek és felnõtt szeret. Az is fontos szempont volt, hogy postázható legyen, ha netalán tán eljutna odáig. ? Mivel islert még sosem sütöttem, de régóta készültem rá, ezért a Segítsüti jó apropó volt, hogy végre elkészítsem. Szándékosan kisebb méretûre szaggattam, hogy gyerekkézbe való is legyen, a felnõttek számára meg csak 2-3 harapás.
? A lekvárt is frissen fõztem hozzá. Úgy érzem, nagyon jól sikerült.?

Az én sütimre ide kattintva licitálhatsz.


Ribizlilekváros isler


  





Hozzávalók 18 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg félfogós búzaliszt
5 dkg pirított, darált mandula
12 dkg vaj
10 dkg darált nádcukor
2 dkg tejföl
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

Ribizlilekvárhoz (kb. 18 dkg-hoz):
30 dkg mirelit ribizli
5 dkg nádcukor

Bevonáshoz és díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)
1 tk. napraforgóolaj
kb. 3 dkg tejcsokoládé

elkészítés:

  1. A lekvárhoz a ribizlit a cukorral felforraljuk, és kis lángon, idõnként megkeverve addig fõzzük, amíg lekvár állagúvá nem sûrûsödik. Ha szükséges, botmixerrel pürésítjük. Kihûtjük.
  2. A tésztához a puha vajat robotgéppel krémesre kavarjuk, a cukrot is hozzáadva felhabosítjuk, majd alaposan elkeverjük a sóval, a szobahõmérsékletû tejföllel, végül a tojással.
  3. Hozzáadjuk az õrölt mandulával, citromhéjjal elvegyített lisztet, és miután fakanál segítségével összeállítottuk a tésztát, a lágy linzermasszát habkártyával egy ív folpack közepére halmozzuk. Becsomagoljuk, gömbölyûre formázzuk, és 1-1 ? órát hûtõben pihentetjük.
  4. Alaposan belisztezett deszkára tesszük, a tészta felületét is meghintjük liszttel, és kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. 6 cm átmérõjû, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával körlapokat szaggatunk ki belõle. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, szükség esetén hûtjük, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  5. A korongokat sütõpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és elõmelegített sütõben egymás után halványbarnára sütjük (akkor jó, ha a széle épp, hogy csak elkezd barnulni). Kicsit hûlni hagyjuk.
  6. A még langyos tésztalapok közül minden másodikat megkenk 1-1 szûk teáskanál ribizlilekvárral, ráteszünk 1-1 üres korongot, és kissé összenyomjuk.
  7. A megtöltött islereket teljesen kihûtjük, majd folpackkal letakarva pár órán vagy egy napon át állni hagyjuk.
  8. A sütemények teljes felületét bevonjuk vízgõz fölött megolvasztott, étolajjal kevert étcsokoládéval (én a sütik oldalára szilikon ecsettel vittem fel a csokoládét, tortarácsra tettem, majd utána kanállal csorgattam a tetejükre a csokit), és dermedni hagyjuk.
  9. Az islerek felének a tetejére olvasztott tejcsokoládéból tetszés szerinti mintát rajzolunk, és miután megdermedt rajtuk a rajzolat, már fogyasztható.
sütési hõfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középsõ sín)
sütési idõ: kb. 12 perc

Megjegyzés:

A Pennyben kapható saját márkás Zarbitter Schokolade nagyon jó viszkozitású, szépen be lehet vonni vele a süteményeket.


















Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/03/segit...

sponsored links

Keres?s