Segítsüti 2014 - Kávés-fehércsokis diótorta
sponsored links
Ismét itt a Segítsüti! Hihetetlen módon ezt már a 10. alkalom!
Ismét lehet licitálni a finomabbnál finomabb sütikre. Ha erre az oldalra kattintatok, átnézhetitek, ki mivel készült, milyen finomságokat sütöttek a bloggerek: http://www.segitsuti.hu/sutiarveres/licitek
Segítsüti akció támogatottjai a SUHANJ! Alapítványon keresztül látás-, értelmi- vagy mozgássérült gyermekek lesznek. Az alapítványról itt olvashattok.
A korábbi évektõl egy picit eltértem: ezúttal nem a mandulát, hanem a diót állítottam a középpontba. Ez a sütemény nagyon-nagyon diós. Mondhatni más alig-alig van benne, mint dió meg dió és még egy pici dió. Liszt például nem került bele, viszont elég sok fehércsokit is használtam. Meg egy pici kávét, mert az olyan jól illik a többi ízhez. Remélem nektek is tetszeni fog!
Kávés-fehércsokis diótorta
Hozzávalók: 5 tojás, 4 kanál kristálycukor, 400 g dió, 1 kiskanál sütõpor, 50 g vaj, 100+100 g fehércsokoládé, 2 kanál tejszín, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál kávépor (pl. Nescafe).
Elkészítése: A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval és félreteszem.
A sárgáját kikeverem a cukorral. Az egyik 10 dekás fehérhércsokit óvatosan felolvasztom, a vajat pedig szobahõmérsékleten hagyom megpuhulni. Ezt a két hozzávalót a tojáshoz adom és jól kikeverem.
A diót ledarálom. Hogy még finomabb legyen, elõtte száraz serpenyõben egy picit meg is lehet pirítani. Ez még jobban kihozza a dió isteni ízeit.
A dióhoz keverem a sütõport és beledolgozom a tojásos-vajas keverékbe. Elõször úgy tûnik majd, hogy ez nem fog sikerülni, de elég kitartóan keverve, elõbb-utóbb elegyedik a két massza.
Végül a habbá vert fehérjét forgatom a diós keverékhez. Ezt 2-3 részletben teszem meg. Az elsõ adaggal még nem kell finomkodni, de a második-harmadik menetben már finoman, a habot nem teljesen széttörve inkább csak beleforgatom a fehérjét a keményebb, sûrûbb masszába.
A formákat - 6 nagyobbacska kuglóf forma vagy egy 24 cm átmérõjû tortaforma - alaposan kivajazok. A tésztát szétosztom a formákba. Mivel meg fog nõni sütés közben a tészta, ezért csak 3/4-ig töltöm a formákat.
25-30 percig sütöm 180 fokon.
Amikor kihûlt, ügyesen kiborítom a formából a kész süteményt.
A fehércsokis-kávés máz 100 g fehércsoki, 2 evõkanál tejszín és 1 kiskanál kávépor gyengéd összeolvasztásából született. Ezt érdemes vissszahûteni, mert attól besûrûsödik és szépen csorgathatóvá válik. A mázat csak fogyasztás elõtt szoktam rácsorgatni a sütire, egyébként átitatja a tésztát. Persze ez sem egy nagy gond, így is finom lesz.
Korábbi segítsütijeim:
2013 Mandulás narancsos sütemény fehércsokis krémmel
2012 Chai illatú keksz és krém
2011 Mandulás tallér passiógyümölcsös krémmel
2010 Narancsos-marcipános tartlette
2009 Mandulás ropogós