Segítsüti 2014 ? a recept
sponsored links
Meztelen a király…. azaz a kuglóf. Muszáj volt így is lekapni ezt a sütit, nekem annyira tetszett így a maga nemes egyszerûségében.
Ne felejtsétek, még ma 16:00-ig lehet licitálni, nem csak erre hanem az összes finomságra a Segítsüti oldalán! A 10. Segítsüti a SUHANJ! Alapítványt támogatja majd eszközök beszerzésével. A cél tehát nemes, a süti pedig segít (amellett, hogy finom)
És akkor a recept, ami a BAKED fiúk harmadik kötetébõl van (csak egészen apró változtatásokkal):
Tripla rumos kuglóf
NB:
1. a megadott mennyiségek kb. 250-300 ml ûrtartalmú kuglófformára szólnak, az enyém ennél kisebb volt, így még egy kb. 18 centis kis süti kijött belõle (a kollégáim legnagyobb örömére)
2. Ha soknak találjátok a rumozást, a tetejére kerülhet valami csokis máz is (a többit én ki nem hagynám, ez egy ilyen részeges süti, na )
A tésztához:
420 g liszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütõpor
2 tk frissen õrölt feketebors
1/4 tk só
220 g vaj
200 g nádcukor
150 g cukor
3 egész tojás és egy tojássárgája
150 ml tejszín*
100 ml joghurt*
3/4 bögre jó minõségû sötét rum (Bacardi Oakheart)
vanília
fél citrom reszelt héja
*az eredeti receptben 250 ml buttermilk, azaz iró
szirup:
110 g vaj
70 g cukor
1/4 bögre jó minõségû sötét rum
3 ek víz
máz:
200 g porcukor
55 g olvasztott vaj
3 ek jó minõségû sötét rum
A sütõt elõmelegítettem 180 C-ra. Nekem szilikon kuglóf formám van, ezzel nincs teendõ, de ha nem ilyennel dolgoztok, azt érdemes kikenni valami zsiradékkal.
Egy tálba kimértem a lisztet, sót, sütõport, szódabikarbónát és a borsot. Egy másik edényben (praktikusan olyanban, amibõl önteni is lehet) összeöntöttem a joghurtot, tejszínt, rumot, citromhéjat és a vaníliát.
A puha vajat a cukrokkal alaposan kihabosítottam robotgéppel, majd egyesével a tojásokat is hozzáadtam, minden alkalommal 10-15 másodpercig keverve (és a tál oldalára felkúszott anyagot kitartóan visszaterelgetve).
Ezután 3-3 részben, váltakozva hozzáadagoltam a lisztes, illetve a rumos keveréket, mindig csak annyi ideig kevergetve, hogy éppen homogén legyen.
A formába öntve az elõmelegített sütõben kb. 50-55 percig sütöttem (tûpróba sosem árt)
A sziruphoz a rum kivételével mindent egy nyeles lábasba öntöttem, majd kb. 3-4 percig forraltam. A végén lehúztam a tûzrõl és hozzáöntöttem a rumot.
A kuglófot, mikor készre sült, rácsra borítottam és hûlni hagytam. Majd visszaraktam a formába és az alját jó alaposan megszúrkáltam egy vastagabb tûvel. A szirupot lassan, türelmesen rácsorgattam, hagytam hogy alaposan beigya. Ha esetleg nincs türelmünk az összeset rájuttatni (nekem nem volt ) akkor hozzá kínálva is tökéletes lesz. Sõt, magában elnyalogatva….
Kb. 1 órát hagytam így állni fejjel lefelé, majd újra rácsra/tortaállványra helyezve a mázat is rácsorgattam.
A mázhoz a vajat megolvasztottam és a kimért porcukorra öntöttem. Folyamatosan kavargatva a rumot is hozzáöntöttem, majd a sütire kanalaztam, amíg még folyós volt.