Scsí leves... húsos változat
sponsored links
A szláv népek egyik ikonikus levese a Scsí, mindenhol készítik, ahol csak szlávok élnek, készül húsos változatban és hús nélkül is, egy igazi téli, testet-lelket melengetõ, nagyon finom és nagyon kiadós leves, érdemes elkészíteni.
Nekem nagyon ízlik, sokszor fogom még megfõzni.
Hozzávalók: a húsos változathoz
30 dkg marhahús, kockázva
1-2 db marhahúsoldalas, vagy velõscsont
30 dkg sertéshús, kockázva
1-2 db sertésoldalas, vagy húsos csont
0,5 kg fejeskáposzta, szálasra vágva
0,5 kg savanyúkáposzta
2 db nagy vöröshagyma kockázva
4-6 gerezd fokhagyma
4 db sárgarépa, karikázva
2 db fehérrépa, karikázva
1 kis db zeller, kockázva
2 db krumpli, kockázva
15 dkg gomba, darabolva /vagy 1 db gombakonzerv, levét kiöntve/
1 db hegyes erõs paprika
1 ek. paprikakrém /édes anna/
2 ek. kapor, ha friss 1 nagy csokor apróra
2 ek. lestyán, ha friss 1 nagy csokor apróra
4 db babérlevél
1 ek. borsikafû
só, õrölt bors
pici olaj vagy zsír
tejföl, sok
Mindent tisztítottam, daraboltam és elõkészítettem.
Egy nagy leveses fazékban 2 db karikázott sárgarépát kevés zsiradékon megdinszteltem, hogy kiadja a szép sárga színét, majd hozzáadtam az összes hagymát, tovább dinsztelve, amikor a hagyma már üveges lett ment hozzá a marhahús mind, a csontosok is, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje és hagytam fõni, bõ háromnegyedóra múlva hozzáadtam az összes sertéshúst, a csontosokkal együtt és még vizet, majd tovább fõztem, félórát egész biztosan, utána ment hozzá az összes zöldség, az összes káposzta és a fûszerek mind, és annyi vízzel öntöttem föl, hogy jó sûrû, de leves állagú legyen, felforraltam és további 1 órát fõztem. Eddigre minden megpuhul és összefõ, kóstoltam kell-e bele még só vagy õrölt bors, kellett egy kevés, majd a legvégén egy tálban jó sok 20%-os tejfölt kikevertem 2-3 merõkanálnyi levessel és a leveshez öntöttem, összekeverve újra felforraltam, hagytam pár percig rotyogni és kész volt.
Egy nagyon finom, sûrû, laktató leves a végeredmény, élvezet enni.
Mint látható, bármit bele lehet tenni amit csak találunk otthon a spájzban vagy hûtõben, és ami az ízlésünknek összepasszoló. Elrontani nem lehet.
Ez a leves olyan a szlávoknak, mint a kínaiaknak az édes-savanyú-csípõs levesük, vagy a mi gulyáslevesünk, mindegyik megunhatatlan, bármikor szívesen esszük. Nemigaz ????