Scone (édes zsemle)
sponsored links
Amikor a piacon megláttam az idei elsõ, hazai epret, lelki szemeim elõtt azonnal megjelent egy tejszínnel, eperrel vastagon megtöltött Scone képe. A Scone egy eredetileg skót sütõporos édes zsemle, ami ma már nagyon divatos az angoloknál az ötórai tea mellé. Bár a sütõporos kenyér nem hagyott mély nyomot bennem, erre a kis édes zsemlére mégis nagyon vágytam.
Emlékeztem, hogy valahova lefirkáltam Rachel Allen receptjét, amit alig pár órás kutakodás után meg is találtam (de közben szerencsére más elveszettnek hitt receptes cetlik is elõkerültek). A recept szerint összeállítottam a tésztát, kisütöttem, csodálatosan szépek is lettek, de csalódást okoztak, csak rengeteg tejszín és még több eper tudta elnyomni a szódabikarbóna szúrós ízét.A tészta sok-sok szódabikarbónát, vajat és írót tartalmazott.
Ma a rendesen vezetett receptes füzetemet lapozgattam és egy másik, szintén R. A. Scone receptet találtam, ami kevesebb vajjal, több tojással, szódabikarbóna helyett sütõporral és tejjel készült. Ez már sokkal jobban tetszett, de a tejet lecseréltem joghurtra, hogy még könnyebb legyen a tészta, illetve adtam hozzá egy korty buborékos ásványvizet, ugyan e célból. Na ez már igen, ilyenre vágytam!
A Scone legnagyobb erénye, hogy az ötlettõl számított 15-20 percen belül az asztalon illatoznak a friss édes zsemlék. Expressz gyorsaságú.
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 2 tk. sütõpor
- 1 tk. só
- 1 púpozott ek. cukor (25 g) ...