Scampi
sponsored links
Oceancowboy kért meg néhány hónappal ezelõtt, hogy írjak a scampiról. A bejegyzés megjelent már nála is, most itt az ideje, hogy felkerüljön a Tavola In Piazzára. Holnap hozok még egy fantasztikus kánikula-tésztát, aztán elmegyünk egy kicsit nyaralni.
"Sokan vannak köztünk, akik csak messzirõl merik vizslatni a tenger adta kincseket Legyen ez az írás bátorító lökés, késõbb kapaszkodó. Nyomtasuk ki, nyaraláskor (is) vigyük magunkkal a halárushoz, puskázzunk nyugodtan, és persze késõbb a fõzésnél se felejtsük el! Élvezzük az ízeket, csobbanjunk bátran új vizekbe, tegyünk úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga az lenne hogy halat és tenger gyümölcseit eszünk! Csak gyõzzük utána bezsebelni a barátaink és a családtagjaink dicséreteit?;-)
Mivel is kezdjük? Nézzünk egy frissítõ, nyári elõételt és egy elsõ fogást. Ez ma ebédre bõven elég. (Aztán adok majd más ötleteket is.) Legyen valamilyen rákból, jó? Mesélek egy kicsit arról, melyek az olasz konyhában legtöbbször elõforduló fajták, hogy néznek ki, mire figyelj a vásárlásnál, meddig tárold, hogy dolgozd fel õket, aztán írok pár sort a tápanyagtartalomról, csak, hogy tisztában legyünk azzal is, mennyire egészségesek, és persze a lényeg: hozok egy-két kipróbált receptet is, nehogy a végén éhen maradjunk.
Vágjunk bele!
Az olasz konyhában legtöbbször használt rákok a következõk:
- scampo (lat. Nephros norvegicus), scampo, norvég homár, norvégrák, de egyes fordításokban királyrák vagy (óriás) garnélarák néven találkozhatunk vele;
- cannocchia ...