Savóméz
sponsored links
Elõzmények
1.
1.
Kedves Barátom oldalán találkoztam elõször a mysos névvel,
akkor még nem igazán tudtam mit is fed a név.
Nem voltam teljesen képben, de tekintettel, hogy Neki kecskéi (is) vannak,
gondoltam olyan valami, aminek köze van a kecskékhez .
Nekem kecském nincs, hát elraktároztam magamban és kész.
2.
Teltek a napok és egy másik Barátom kérdésére "mit szoktam csinálni a savóval?"
összegyûjtöttünk jó néhány dolgot. Többek között:
- Természetesen, lehet vele sütni :) kenyeret, zsömlét, kiflit, bármit...
- Nyáron a kertbe szoktam a növényeknek adni, bár most is lehet.
Egyszerûen a tövükhöz öntöm, de "permetezni" is lehet vele.
- Mehet a fürdõvízbe.
- Roppant finom meginni :) melegen, hidegen, fûszerezve, gyümölccsel turmixolva.
Gabonával (zabpehely, magok) turmixolva.
- Tehetjük mindenbe amibe tej kell. Levesbe, fõzelékbe.
- Fõzhetünk vele rizst vagy más gabonát, zabpelyhet.
- Készíthetünk belõle zsendicét, ordát.
- Megihatják az állatok.
- Készíthetünk vele szappant.
- Áttörölhetjük vele az arcunkat, de ugye ahhoz nem kell sok :)
3.
Ezen is túl voltunk, amikor egyik kedvenc "sajtosom" fb.oldalán "szembe jött" velem a savóméz.
Savóméz, na ez mi lehet?
4.
4.
Egy-két nap telt el, mikor egy ismerõssel beszélgettünk, és -csakúgy- megemlítette,
hogy valahol Budapesten savómézet kínáltak a kávéhoz. "Ó és milyen finom..."-mondta.
Döntöttem, eljött az ideje, hogy utána járjak :)
Mi az a savóméz?
Nos :) a savóméz, az északi országokban kedvelt csemege, amit a sajtgyártás során visszamaradt teljes savóból készítenek, cukor hozzáadásával. Mysos-nak nevezik. Hm. leesett a tantusz :)
Akkor a savóméz meg a mysos egy és ugyanaz. Nahát :)
Attól függõen, hogy mennyi ideig fõzik, lehet méz sûrûségû (ilyet kapott az Ismerõsöm a kávéjába), illetve egészen kemény, formázható (ilyent készít a Barátom az édes kecsketejsavójából :).
Világossá vált minden. (Vagy mégsem? de errõl késõbb* :)
A Biokontroll leírása alapján elkészítettem a savómézemet,
aminek - félreértés ne essék- semmi köze az igazi méhek által termelt mézhez.
Savóméz
Hozzávalók
900 g édes tehéntejsavó
450 g cukor
1 mk jó minõségû só (lapos kanál :) ezt eredetileg nem írták)
A savó egy ilyen "sajt" készítése kapcsán keletkezett.
Hozzáadtam a cukrot, összekevertem, majd 2 órán keresztül forraltam.
Idõnként megkevertem.
Nem kevertem folyamatosan, de nem hagytam felügyelet nélkül,
hisz közben egyéb tennivalóim végeztem a konyhában.
Csodálatosan sûrû, selymes, karamelles, picit savanykás készítmény.
Kóstoltuk kávéba, joghurtra csorgatva. Szerintem, sokoldalúan felhasználható lesz.
Amire mézet tennénk, amire karamellt tennénk, amire bármilyen öntetett tennénk,
azt megkóstolhatjuk savómézzel.
S hogy ne legyen túl unalmas, hát fûszerezhetjük ízlésünknek megfelelõen.
Citrommal, naranccsal, esetleg kezeletlen héjukkal, szegfûszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, stb....
Citrommal, naranccsal, esetleg kezeletlen héjukkal, szegfûszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, stb....
* Elég precíz vagyok, ha valamit nem ismerek több oldalról körüljárom, több helyen utánanézek.
Így tettem most is. Mikor elkezdtem a blogra írni, újra információ után kutattam,
immár nemzetközi vonalon.
Google "nemzetközibe" is beütöttem a Mysos szót.
Bár ne tettem volna, mert akkor nem bizonytalanodom el.
Ugyanis az elsõ találat ez volt: Mysost, édes tejsavóból, tejszín hozzáadásával készült sajt. Micsoda?
Ekkor elõvettem a Sajtlexikonomat :) ahol a következõt találtam:
Mysost, kedvelt sajtféle.
Mysost, kedvelt sajtféle.
"A savó besûrítésével, bepárolásával készül, gyakran tejszín hozzáadásával.
Színe barnás, amelyet a tejcukor természetes karamellizálódása által nyer.
Íze édeskés, karamelles." Hûha...
Akkor most a Mysos és a mysost nem ugyanaz?
Mindkettõ az északi népekhez kötõdik, mindkettõ édes tejsavóból készül,
csak a Mysos-hoz cukor kell és édesség lesz, a Mysost-hoz meg tejszín és sajt lesz?
Mindkettõ az északi népekhez kötõdik, mindkettõ édes tejsavóból készül,
csak a Mysos-hoz cukor kell és édesség lesz, a Mysost-hoz meg tejszín és sajt lesz?
Kész vagyok :) semmit sem tudok....csak egyet:
a lényeg <3
Készítettem édes tehéntejsavóból, cukor hozzáadásával,
egy sûrû, krémes, selymes, karamelles finomságot.
Ezt nevezik savóméznek <3 (de vajon mysos-nak is?...:)
Minden esetre a savó egy újabb felhasználási lehetõsége.
Tökéletes megoldás.
Tökéletes megoldás.