Savarin eperrel

2014-05-02

sponsored links

Összeállítás

Végre megjelent a piacokon és a zöldségeseknél is az igazi, zamatos (hazai) eper, így most egy újabb epres édesség készült: citromos sziruppal átitatott, házi eperlekvárral koronázott savarin. Hogy mi is ez tulajdonképpen? Az igazat megvallva az eredeti savarin-hoz képest kicsit módosítottam a recepten, hogy igazán üde és gyümölcsös legyen a végeredmény, ne pedig egy ultra-édes egyfalatos felejthetõ apróság készüljön. Az eredeti recept szerint rumos sziruppal kell átitatni és baracklekvárba kell utána mártogatni, az én friss, tavaszi-gyümölcsös változatom azonban citromos szirupban ázott és házi (mentás) eperlekvár köntöst kapott. A végeredmény így egy friss, tavaszi desszert lett, amit egy csepp lágy tejszín és frissen aprított menta koronáz. Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ desszert, ami az apró helyett nagyobb sütõformákban is remekül mûködik:) Savarin eperrel

Hozzávalók

A tésztához:
  • 0,75 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 2 dkg friss élesztõ
  • 17,5 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 4 dkg porcukor
  • fél tasak bourbon vaníliás cukor
Szirup:
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl víz
Díszítés:
  • (mentás) eperlekvár
  • tejszínhab
  • friss mentalevél

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe készítünk egy mélyedést.
  2. Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és az egészet simára keverjük. Ezt a keveréket a lisztbe készített mélyedésbe öntjük és megvárjuk, míg felhabosodik.
  3. A vajat megolvasztjuk.
  4. A tojásokat a porcukorral és a vaníliával addig keverjük, míg egészen halvány sárga lesz.
  5. Hozzáadjuk az olvasztott vajat.Hozzáadjuk a vajat a cukros tojáshoz
  6. Ha felhabosodott az élesztõ, hozzáadjuk a tojásos-vajas keveréket és elkezdjük dagasztani.A kovász
  7. Egy nagyon lágy, fényes tésztát kapunk.A tészta
  8. Letakarva kb. 30 percet kelesztjük.A megkelt tészta
  9. Kelesztés után a sütõformákba kanalazzuk, majd letakarva további 20-30 percet kelesztjük.Irány a sütõ!
  10. 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt megsülnek. Rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihûlnek.
  11. Addig elkészítjük a szirupot: a cukrot a vízzel és a citrom levével elkezdjük melegíteni, miután elolvadt a cukor, addig forraljuk, míg elkezd sûrûsödni.
  12. Ekkor levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a citrom héjat is, és így hagyjuk kihûlni.
  13. Az eperlekvárt egy lábasban alacsony hõfokon átmelegítjük, hogy kicsit megolvadjon.
  14. Összeállítjuk a sütiket: a savarin-t elõször pár másodpercre a citromos szirupba mártjuk, majd rácsra tesszük pihenni, hogy jól átjárja. (akár még egyszer átlocsolhatjuk a sziruppal)
  15. Ezután az olvasztott eperlekvárba mártjuk.Összeállítás
  16. A közepükbe pedig kevés cukorral felvert tejszínhabot nyomunk.
  17. Tetejüket frissen aprított mentalevéllel szórjuk meg.
Egy falatos mennyország:) Savarin eperrel

Folytats a blogon ... sutidoboz.hu/savarin-eperrel/

sponsored links

Keres?s