Savarin eperrel
sponsored links
Végre megjelent a piacokon és a zöldségeseknél is az igazi, zamatos (hazai) eper, így most egy újabb epres édesség készült: citromos sziruppal átitatott, házi eperlekvárral koronázott savarin. Hogy mi is ez tulajdonképpen? Az igazat megvallva az eredeti savarin-hoz képest kicsit módosítottam a recepten, hogy igazán üde és gyümölcsös legyen a végeredmény, ne pedig egy ultra-édes egyfalatos felejthetõ apróság készüljön. Az eredeti recept szerint rumos sziruppal kell átitatni és baracklekvárba kell utána mártogatni, az én friss, tavaszi-gyümölcsös változatom azonban citromos szirupban ázott és házi (mentás) eperlekvár köntöst kapott. A végeredmény így egy friss, tavaszi desszert lett, amit egy csepp lágy tejszín és frissen aprított menta koronáz. Egyszerû, gyorsan elkészíthetõ desszert, ami az apró helyett nagyobb sütõformákban is remekül mûködik:)
Hozzávalók
A tésztához:- 0,75 dl tej
- 1 kk. cukor
- 2 dkg friss élesztõ
- 17,5 dkg liszt
- 7,5 dkg vaj
- 2 tojás
- 4 dkg porcukor
- fél tasak bourbon vaníliás cukor
- só
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- (mentás) eperlekvár
- tejszínhab
- friss mentalevél
Elkészítés
- A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe készítünk egy mélyedést.
- Az élesztõt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és az egészet simára keverjük. Ezt a keveréket a lisztbe készített mélyedésbe öntjük és megvárjuk, míg felhabosodik.
- A vajat megolvasztjuk.
- A tojásokat a porcukorral és a vaníliával addig keverjük, míg egészen halvány sárga lesz.
- Hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- Ha felhabosodott az élesztõ, hozzáadjuk a tojásos-vajas keveréket és elkezdjük dagasztani.
- Egy nagyon lágy, fényes tésztát kapunk.
- Letakarva kb. 30 percet kelesztjük.
- Kelesztés után a sütõformákba kanalazzuk, majd letakarva további 20-30 percet kelesztjük.
- 180 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol kb. 15 perc alatt megsülnek. Rácsra szedjük és megvárjuk, míg kihûlnek.
- Addig elkészítjük a szirupot: a cukrot a vízzel és a citrom levével elkezdjük melegíteni, miután elolvadt a cukor, addig forraljuk, míg elkezd sûrûsödni.
- Ekkor levesszük a tûzrõl, hozzáadjuk a citrom héjat is, és így hagyjuk kihûlni.
- Az eperlekvárt egy lábasban alacsony hõfokon átmelegítjük, hogy kicsit megolvadjon.
- Összeállítjuk a sütiket: a savarin-t elõször pár másodpercre a citromos szirupba mártjuk, majd rácsra tesszük pihenni, hogy jól átjárja. (akár még egyszer átlocsolhatjuk a sziruppal)
- Ezután az olvasztott eperlekvárba mártjuk.
- A közepükbe pedig kevés cukorral felvert tejszínhabot nyomunk.
- Tetejüket frissen aprított mentalevéllel szórjuk meg.