Savanyú káposzta nyersen
sponsored links
Nem tudom mi lesz ennek az idõjárásnak a folytatása (remélem majd a nyár),
de most tavaszi idõ van az biztos.
Még süllyed a föld a nedvességtõl, de muszáj dolgozni, mert hajtásnak indult minden.
Gazdagon törtek elõ a földbõl a tavaszi virágok, növények, gyógynövények.
A zamatos turbolya már lassan virágzik a védett napos részen, kibújt a medvehagyma, a saláta boglárka, virágoznak a krókuszok, bimbóban a jácint, a kankalin, hogy csak párat említsek.
A csalánt majd szét veti az energia, a tyúkhúrból meg még a virágcserepekben is van.
Így jó ha magunkra is gondolunk és mindennap kerül a tányérunkra az említett
-meg a nem említett- a vadon vagy a nem vadon növõ növényekbõl.
A tápanyagokban gazdag savanyú káposztát mindig gazdagítom a friss zöldekkel,
most is metéltem bele tyúkhúrt és friss csalánt.
Természetesen mehet bele minden ehetõ, kísérletezzünk bátran.
Héjában fõtt, majd vajdarabokkal megtûzdelt krumplival mennyei ebéd volt.
Savanyú káposzta friss zöldekkel
Hozzávalók
savanyú káposzta
tyúkhúr
csalán
olaj (olíva és tökmag, vagy lehet amit szeretünk, de ajánlom hidegen sajtolt legyen)
frissen õrölt bors
lilahagyma
fokhagyma
került bele egy kevéske füstölt gabonakolbász (húsevõk felválthatják "rendes" kolbásszal :)
Mindent tetszés szerint aprítottam és összekevertem.
*
A csalán apróra vágva nem csíp :) bár mi azt sem bánjuk ha megcsípi a szánkat,
roppant finom zamata van a zsenge tavaszi csalánnak.
Ezzel szemben a tyúkhúr semlegesebb ízû.
A Férjem mindig tökmagolajjal kéri a káposztasalátát, mi a Fiammal szeretjük változatosabban.
Egy ilyen saláta remek lehetõség, hogy a Családunkat rászoktassuk, a még szokatlanra.
Amennyiben szeretnénk magunkat és Õket is a természetesebb, frissebb,
egészségesebb táplálkozás felé terelni, azt javaslom, lépésrõl-lépésre tegyük.
Apránként vezessük fel, ne hirtelen sokat változtassunk, hisz azt nem igazán tolerálják....,
meg lehet, a szervezetü(n)k is tiltakozni fog. Elég, lassan piciket, apró meglepetéseket készíteni.
Bár az én Családommal sosem volt gondom, természetesen megeszik amit az asztalra teszek,
de másoktól hallottam már kacifántos történeteket, elutasításokat...
Amennyiben meg mégsem akarják, akkor hagyjuk, mindenkinek joga van azt enni amit szeretne :)
...fõszerepben, a csalán... |
Mindannyian tudjuk, hogy a legjobb, legegészségesebb táplálékunk a friss feldolgozatlan növények.
Legjobb ami a saját kertünkben terem és ami vadon.
Minél kevesebb ideig várakozik a leszedés után, annál magasabb az éteri energiája,
magyarán, annál élõbb, amitõl bizony mi is élettel telve leszünk.
...fõszerepben, a tyúkhúr... |
A tyúkhúrnak most virágos hajtását is tettem a salátára, mert még nagyon zsenge.
Késõbb már lehet öregebb ízû, akkor inkább akkor együk amikor még nem virágzik.
A savanyú káposzta hatásairól itt írtam:
Itt pedig egy másik saláta:
Csalán hatásairól, itt:
Tyúkhúrról, itt: