Sambocade-azaz Bodzás pite II. Richárd idejébõl
sponsored links
A fõzés formái II. Richárd udvarában
II. Richárd 1377-1399 között volt Anglia királya. Apja, III. Eduárd halála után 10 évesen lépett a trónra, romlást és 106 évig dúló véres harcokat hozva Angliának. Királyi jogát1399-ben a parlament lemondatta és a Pontefract várába záratta, ahol egyes források szerint halálra éheztették mások szerint pedig meggyilkolták. Az õ idejébõl származik Anglia legrégebbi szakácskönyve, A fõzés formái (A Forme of Cury), amit 1390-ben a királyi udvar szakácsai állítottak össze. A kézírat kb. 200 eredeti középkori receptet tartalmaz és célja elsõsorban az volt, hogy versenyezzen az ugyanakkor írodott Le Viandier of Taillevent francia kézirattal. A legtöbb recept az extravagáns királyi banketteken felszolgált ételeket elkészítését vázolja, különleges és az akkor idõkben ritka alapanyagokat és fûszereket is használva, mint pl. bálna-,fóka-, darú-, gém- vagy póling húst, olívaolaj, szerecsendió, kömény, gyömbér, bors, kardamom. Jellegzetes, az akkori kor ízlésére, hogy a fõételeket édesek voltak és sok ezek közül gyümölccsel készült. Az alábbi két linken két fõétel is olvasható.
Bodzás pite (Sambocade)
Hozzávalók: a tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, csipetnyi só, hideg víz; a töltelékhez: 5 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg mascarpone, 20 dkg ricotta, 3 evõkanál étkezési keményítõ, 2-3 evõkanál bodzavirág, 1 teáskanál vanília kivonat, csipetnyi só.
Elkészítése: A hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a sóval összekevert lisztben, majd annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon. Fóliába csomagoljuk, 30 percre hûtõbe tesszük, majd vékony lappá nyújtjuk és egy 20 cm átmérõjû tortaformát kibélelünk vele. 15 percig 175 fokon vakon sütjük(sütõpapírra, lencsét vagy babot teszünk bele). A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a sóval és 10 dkg cukorral kikeverjük, majd belekavarjuk a mascarponet, a ricottát, a keményítõt meg a bodzavirágot. A fehérjét a megmaradt cukorral kemény habbá verjük és beleforgatjuk a tojássárgás masszába. A tölteléket a félig megsült pitealapra töltjük és további 40 percig sütjük. Ha megvan, kissé kinyitjuk a sütõ ajtaját és benne hagyjuk kihûlni.
Megjegyzés: Az eredeti recept krémes túrót, vanília kivonat helyett rózsavizet vagy narancsvirág vizet, keményítõ helyett pedig zsemlemorzsát ír.