Salátaöntetek, -levek, szószok

2018-06-02

sponsored links

Egy kis okos-sarok, segítség-halmaz,
ötlet-kupac, amiket régóta szerettem
volna már megosztani
-most összecsiborásztam és lehet belõle
mazsolázni! :)

Ecetes-olajos öntet: 1 rész ecetet kevés vízzel, sóval elkeverek, kevés cukorral ízesítem, végül olajat öntök hozzá. Az átlagos arány: 1/3 rész ecethez 2/3 rész olaj.
**********
Márványsajtos öntet (egyszerûbb): a fehérborecethez olajat, sót, frissen õrölt borsot, Worcester szószt keverek, majd reszelt márványsajtot adok hozzá. A jól kikevert öntethez finomra vágott zöldfûszereket keverheünk (petrezselyem zöldje, metélõhagyma stb).
**********

Joghurtos öntet: a joghurtot simára keverem, majd egy kevés sóval, õrölt fehérborssal, finomra vágott petrezselyemzölddel, citromlével ízesítem.
**********


Magyaros joghurt öntet:
a joghurthoz hozzáadom az apró kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, a finomra vágott metélõhagymát, ízesítem sóval, citromlével, õrölt borssal.

**********

Tejfölös, fokhagymás öntet: A tejfölt ízesítem sóval, õrölt fehérborssal, mustárral, Worchester szósszal, citromlével, majd finomra zúzott fokhagymát adok hozzá.
**********

Tojásos öntet: a fõtt tojás sárgáját villával összetöröm, sóval, kevés õrölt borssal és mustárral jól elkeverem, majd állandó keverés közben olajat adok hozzá és kevés ecettel ízesítem. Az olaj mennyisége annyi legyen, hogy az öntet folyékony krémszerûvé váljék. 
**********

Orosz öntet uborkához: a túrót villával összetöröm, a tejföllel, egy kevés fokhagymával, sóval, ecettel, õrölt borssal összekeverem és az uborkára öntöm. 
**********


Vitaminos öntet:
Az ecetes-olajos öntetet mustárral vagy dijoni mustárral, õrölt borssal, citromlével ízesítem, majd reszelt sárgarépát, apró kockára vágott fõtt tojást, zöldpaprikát, paradicsomot adok hozzá. 

**********

Ezersziget öntet: a salátaolajat narancs- és citromlével elkeverem, ízesítem sóval, õrölt borssal, fûszerpaprikával, Worcester szósszal, finomra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet, olajbogyót adok hozzá, majd mustárral jól elkeverem. 
**********

Narancsos krémsajt öntet: a tejszínes krémsajthoz majonézt, reszelt narancshéjat, narancslevet, citromlevet, sót keverek. 
**********

Tormás öntet: a majonézhez tejszínt, sót, szûrt citromlevet, Cayenne borsot, õrölt fehérborsot keverek, végül hozzáadom a reszelt tormát (frissen reszelt, nem ecetes!). Készíthetjük csak tejszínnel, majonéz nélkül. 
**********


Ördög öntet:
a majonézhez ketchupot, pár csepp Tabasco szószt, sót, cukrot és finomra vágott csípõs zöldpaprikát keverek. 

**********

SVÁJCI ÖNTET: az apróra vágott és megsütött húsos szalonnát ecettel összekeverem, sózom, borsozom és még forrón a fejes-, vagy káposztasalátára öntöm.
**********

MAROKKÓI ÖNTET: pár gerezd fokhagymát vékonyan felszeletelek, sózom, borsozom, olívaolajat és frissen kipréselt narancslevet öntök hozzá, majd apróra vágott petrezselymet, római köményt és kevés õrölt csípõs paprikát keverek bele.
**********

VINAIGRETTE ÖNTET: almaecetet elkeverek mustárral, sóval, cukorral és folyamatosan adagolom hozzá az olajat, majd a petrezselymet is belekeverem. Még egyszerûbb a történet, ha az egészet Mix-fixbe tesszük és párat rázunk rajta.
**********

BABÉROS-KÖMÉNYES ÖNTET: vízben fõni teszek szemes borsot, egész köményt, babérlevelet, majd a tûzrõl levéve cukrot és sót adok hozzá, s ha kihûlt, ecetet és olívaolajat keverek bele.
**********

NARANCSOS ÖNTET: frissen facsart narancslevet elkeverek olívaolajjal, szintén frissen facsart citromlével, sóval, borssal, mustárral és (ha rendelkezünk vele) fehér szarvasgombás olívaolajjal.
**********

NARANCSOS-TORMÁS ÖNTET: frissen facsart narancslevet elkeverek olívaolajjal, szintén frissen facsart citrom-, vagy lime lével, sóval, borssal, kevés cukorral, vagy mézzel és frissen reszelt tormával.
**********

CÉZÁR ÖNTET: frissen készített majonézhez adok mozsárban sóval, borssal és szardellával összetört fokhagymát, amit tovább ízesítek borssal, mustárral, Worchester szósszal és frissen reszelt parmezánnal.
**********

HAGYMÁS-ECETES SALÁTALÉ: lilahagymát vékonyan felszeletelek (ha nem akarom erõsre, akkor víz fölött megpárolom kicsit), ehhez salátalevet készítek vízzel, ecettel, sóval, borssal, cukorral.
**********

MÉZES-MUSTÁROS ÖNTET / FRANCIA ÖNTET: olívaolajhoz balzsamecetet, sót, borsot, mézet és (magos) mustárt keverek.
**********

TZATZIKI SZÓSZ: Julienne szeletelõvel uborkát gyalulok, besózom, majd elkeverem Görög joghurttal, kaporral, zúzott fokhagymával, frissen facsart citromlével és olívaolajjal.
**********

Amelyik sorhoz recepttel is sikerül(-t) ideérni,
(folyamatos a munka :)))
az a címre kattintva elérhetõ a blogon!
De ezeken kívül nagyon sok saláta, öntet és szósz
variáció található a blogon,
HIDEG-MELEG SALÁTÁK/SAVANYÚSÁGOK
címszó alatt! ;)))


Folytats a blogon ... https://csontnelkul.blogspot.com/2018...

sponsored links

Keres?s