Saláta és tárkony avagy Már szeretem
sponsored links
Bocsánat!
Biztos az én hibám, de a salátalevessel úgy vagyok, illetve voltam, hogy egy nehezen értelmezhetõ étel.
Tudom, és ha jól tudom Erdélybõl ered, és ahol hagyománya van, ott sokan szeretik, ez tiszta sor.
Természetesen ezt a levest is többféleképp el lehet készíteni.
Természetesen ezt a levest is többféleképp el lehet készíteni.
Szerény személyem már 1x-2x próbálkozott vele, de mint azt láthattátok..., nem láthattátok, mert még nem nyerte el tetszésemet.
Az ünnep elõtti napokban néhány Facebook-os csoportban a -Ki mit eszik? - kérdésre többször is elõjött a salátaleves...
No, gondoltam, itt a lehetõség egy új próbára, de ezúttal jégsalátából, mert épp ez van akcióba ?
Hm... nem is tudom miért nem ezzel kezdtem ?
TÁRKONYOS SALÁTALEVES
Hozzávalók:
1 fej jégsaláta
5 dkg kolozsvári szalonna
? fej vöröshagyma
? dl fehérborecet
2 tk. kristálycukor
1 p. tejföl
2 ek. liszt
fûszerpaprika
tárkony
kömény
só
3-4 db tojás
A jégsalátát, szükség szerint megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, a leveleit pedig 2-3 centis kockákra daraboljuk, különösebben szétszedni, szétbontani, nem kell.
A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, együtt üvegesre sütjük, majd rádobjuk a salátát, megsózzuk és addig pároljuk, ami nagyjából felére összeesik.
Ezután meghintjük fûszerpaprikával (nem kell túl sok, csak egy kis színt adunk neki), köménnyel, tárkonnyal, cukorral ízesítjük, rálöttyintjük borecetet, felöntjük jó 1 liter vízzel és közepes lángon felforraljuk.
Közben a tejfölbõl és lisztbõl habarást készítünk, és a levesünket besûrítjük vele.
Lényegében elkészültünk a levesünkkel, de ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, akkor, betétként az utolsó forráskor, 3-4 elhabart belecsurgathatunk bele (mint a tojáslevesnél), illetve pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal is fogyaszthatjuk.