Saláta, Ezersziget öntet, rántott csirke

2014-05-17

sponsored links

kacsás salátánál emlegettem még fel az Ezersziget dresszinget, jól el is morfondíroztam magamban, hogy ha már leírtam, majd elõveszem a legközelebbi salátás napon

ezersziget_csirke_saláta_kész_1.jpg
Az Ezersziget eredetét, mint sok más receptét, szintén homály fedi, de azért nem annyira titokzatos, mint mondjuk a szent Grálé. Az egyik verzió, ami talán távolabb áll a valóságtól, hogy egy halász felesége készítette egy halászvacsora mellé.
A másik verzió, ami kicsit már több konkrétumot tartalmaz, a Boldt Castle nevû hely szakácsához fûzõdik. Valamikor az 1950-es évek végén került elõször az étlapra, a hely meg épp a Saint Lawrence folyó Ezer sziget nevû részén fekszik. Már csak emiatt is tûnik ez némileg hihetõbb történetnek. De majd ha egyszer arra járok, azért körbe is kérdezek?
Addig is azt mondanám, hogy az eredetrõl ez bõven elég információ, úgysem ez a lényeg.
Hogy mibõl is áll ez a bizonyos öntet? Csupa szokványos összetevõ, mint a majonéz, ketchup, hagyma, esetleg Worcestershire szósz, meg vannak verziók, amibe még fõtt tojás is kerül. És még egy hozzávaló, amin, mikor elõször olvastam, kicsit fennakadt a szemem. Csemege uborka lé (che?) De így van ez, a halszósz, kovászos uborka krémleves óta én már semmin sem lepõdök igazán meg.

Egyébként, így utólag azt mondanám, hogy kicsit lazítja, édesíti a dresszinget, szóval végül is nincs benne semmi meglepõ. 

Az Ezersziget öntet kicsit majonézes, kicsit ketchupos, kicsit savanykás, kicsit ecetes, ha hagyjuk egy napot pihenni meg egész szépen össze is érnek ezek az ízek.
Salátákhoz nagyon jó, illetve sültek mellé is írják, és még "állítólag" a Bigmac-be is valami hasonló szósz kerül, titkos hozzávalóként.
A premierhez a Bigmac helyett én most inkább rántott csirkecombot választottam, abból is egy új változatot. A panír nem a szokásos liszt, tojás, prézli kombináció, hanem csak fûszeres liszt. Illetve van benne még egy csavar, ami indiai receptekbõl lehet ismerõs, joghurtban kell pácolni a húst. Ettõl egész puha és szaftos marad, a panír meg ropog, mint a csipsz. Szóval igen erõs konkurenciája lehet a mama rántott csirkecombjának.


Hozzávalók, két fõre


Ezersziget dresszing

4-5 evõkanálnyi majonéz,
4-5 evõkanálnyi ketchup,
2 evõkanál csemegeuborka lé,
Teáskanálnyi Worcestershire,
4-5 cseppnyi Tabasco,
Kávéskanálnyi fehérborecet,
Fél fej vöröshagyma, finomra aprítva

Csirke

Négy csirkecomb, megtisztítva, szárazra törölve,
Tengeri só,
Frissen õrölt fekete bors,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
Fél teáskanálnyi füstölt pirospaprika,
Fél teáskanálnyi fokhagymapor,
4 dl joghurt,
Liszt,
Olaj a sütéshez

Saláta

4-5 római, vagy jégsaláta levél, ujjnyi vastag csíkokra vágva,
Kétmaréknyi csíkokra vágott lilakáposzta,
10 szem koktélparadicsom,
Fél kígyóuborka, meghámozva, vékonyabb hasábokra vágva (középsõ, magos része nem kell),
Fejenként két-három szelet baguette,
Olívaolaj,
Egy gerezd fokhagyma

 

 

Dresszing

ezersziget_dresszing_1.jpg

Egy kisebb tálban keverjük össze a majonézt, ketchupot, Worcestershire-t, Tabasco-t, az uborka levét, ecetet, hagymát. Tegyük legalább fél órára hûtõbe.


Csirke

ezersziget_csirke_nyers.jpg
A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, öntsük le joghurttal, takarjuk le fóliával és tegyük hûtõbe. Célszerû minél tovább pácolni így, akár egy éjszakán át is.
Keverjük össze a lisztet, fokhagymaport, füstölt paprikát, cayenne borsot, sót, fekete borsot. Forgassuk meg benne a combokat.
Hevítsük fel az olajat egy magasabb falú serpenyõben (a combok felét lepje majd el), tegyük bele a csirkét. Süssük nagy lángon pár percig, ha kis színt kaptak forgassuk meg. Vegyük takarékra a lángot, fedjük le a serpenyõt, (hagyjunk egy kis rést, illetve ha késõbb levesszük a fedõt vigyázzunk, hogy a kicsapódott pára ne csepegjen az olajba) így süssük 25-30 percig. Fél óra után vegyük le a fedõt, most már nagy láng felett, pár perc alatt pirítsuk ropogósra a combokat (közben egyszer-kétszer megforgathatjuk), majd szitán csepegtessük le a felesleges olajat.


Saláta

ezersziget_csirke_saláta_nyers.jpg
Ameddig a csirke sül, elkészíthetjük a salátánkat. Vágjuk össze a hozzávalókat, tegyük salátástálba, szórjuk meg csipetnyi sóval, locsoljuk pár csepp citromlével, olívaolajjal. Kevés dresszinggel keverjük össze közvetlen tálalás elõtt.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... fast-food.blog.hu/2014/05/17/salata_e...

sponsored links

Keres?s