Saját készítésû mogyoróvaj
sponsored links
Mivel nagyon, de nagyon szeretem a mogyoróvajat, és mivel sajnos nagon drága, és nem is lehet mindig kapni nálunk, ezért utánanéztem, hogy lehet házilag elkészíteni.
Nagyon sok receptet végigolvastam, és levontam a következtetést, miszerint a sok recept csak egyben egyezik meg: a mogyoró darálásában. A többi hozzávaló és azok aránya, mennyisége változó.
Vagyis: le kell darálni a mogyorót, az ízesítés pedig a szám íze szerint kell, hogy történjen. Tudni kell, hogy a mogyoró darálása minimum 10-15 percig tart. Elõször szétesik darabkáira, majd még kisebb darabkákra, végül eléggé porszerû lesz, de nem krémes ! A mogyoróból az olaj akkor kezd kicsapódni, amikor a súrlódás hatására felmelegedik a mogyoró. Na ezt az állapotot kell megvárnunk türelmesen.
A mogyoró darálása gépgyilkos (ahogy olvastam több helyen is), és valóban, nekem is füstölt tõle 2 gépem is.
A Zanussi botmixerem kipurcant tõle, és a Hausmeister turmixom sem bírta.
Már kezdtem feladni a dolgot, amikor a párom névnapomra beállított ...