Sajttorta karamellkrémmel
sponsored links
A hosszĂș leĂrĂĄs ellenĂ©re ez egy nagyon egyszerĂ» sĂŒtemĂ©ny: a tĂ©sztaalap kĂ©sz kekszbĂ”l van, a sajttortĂĄhoz csak sorban össze kell keverni a hozzĂĄvalĂłkat, Ă©s amĂg sĂŒl, bĂ”ven van idĂ” elkĂ©szĂteni a karamellkrĂ©met is a tetejĂ©re. Egy a nehĂ©z benne: ki kell vĂĄrni, mĂg egy Ă©jszakĂĄt pihen a hĂ»tĂ”ben. Nemcsak az Ăzek Ă©rnek össze, hanem a torta Ă©s a krĂ©m is elnyeri ekkor a vĂ©gsĂ”, sĂ»rĂ» Ă©s selymesen olvadĂł ĂĄllagĂĄt. A sajtkrĂ©mbe most a szĂn miatt kerĂŒlt a nĂĄdcukor, Ă©s mert van egy icipici karamelles ĂzvilĂĄga is, de a torta extra ĂzĂ©t a tetejĂ©n lĂ©vĂ” puha karamellrĂ©teg adja: nyugodtan lehet sötĂ©tre pirĂtani a cukrot, a vĂ©geredmĂ©ny az egyszerĂ»sĂ©gĂ©ben is szuper sajttortĂĄhoz kĂ©pest egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb Ă©s karamellesebb :) torta lesz.
HozzĂĄvalĂłk: (20-22 cm-es formĂĄhoz, 12 szelethez)
20 dkg zabkeksz (GyĂ”ri Ădes)
4 dkg olvasztott vaj
40 dkg tejszĂnes krĂ©msajt ( Philadelphia krĂ©msajt/sajĂĄtmĂĄrkĂĄs soft cheese, mindegy)
15 dkg sĂ»rĂ», 20%-os zsĂrtartalmĂș tejföl
22 dkg barna nĂĄdcukor
1 tk.vanĂliakivonat
csipet sĂł
3 tojĂĄs
10 dkg cukor
1,7dl forrĂł tejszĂn
5 dkg vaj
csipet sĂł
A kekszet morzsĂĄvĂĄ aprĂtottam, összekevertem az olvasztott vajjal, a kapcsos forma aljĂĄra nyomkodtam Ă©s 10 percig elĂ”sĂŒtöttem. EzutĂĄn a sĂŒtĂ” hĂłfokĂĄt 165 fokra csökkentettem.
MĂg a kekszalap sĂŒlt, a krĂ©msajtot Ă©s a tejfölt - ha egy fĂ©l ĂłrĂĄt papĂrtörtĂ”vel bĂ©lelt szĂ»rĂ”ben csöpögtetjĂŒk elĂ”tte, elĂ©g is - nagy, mĂ©ly tĂĄlban 3 percig a kĂ©zi mixerrel nagy fokozaton habosĂtottam, ezutĂĄn alacsony fordulaton hozzĂĄadtam a cukrot, a vanĂliakivonatot Ă©s egy csipet sĂłt.
EzutĂĄn a krĂ©m közepĂ©be mĂ©lyedĂ©st csinĂĄltam, beleĂŒtöttem 1 tojĂĄst, Ă©s csak annyi ideig kevertem a mixerrel, mĂg egynemĂ» lett kevĂ©s, körĂŒlötte lĂ©vĂ” krĂ©mmel, majd lapĂĄttal összekevertem a krĂ©m többi 90%-ĂĄval. UgyanĂgy kevertem hozzĂĄ a többi tojĂĄst is. Ăgy elkerĂŒlhetĂ”, hogy a felvert tojĂĄssal sok levegĂ”buborĂ©k kerĂŒljön a masszĂĄba, amitĂ”l azutĂĄn rengeteg krĂĄter jelenne meg sĂŒtĂ©s közben a torta felszĂnĂ©n. (BĂĄr a karamellkrĂ©m azt el fogja most takarni, szĂłval nem kell nagyon parĂĄzni rajta.)
A krĂ©met a kihĂ»lt kekszalapra öntöttem, a munkalaphoz ĂŒtögetve elegyengettem.
A tortĂĄt kihĂ»töttem - ezalatt körben el is vĂĄlt a formĂĄtĂłl, ezĂ©rt a körĂtĂ©st leszedtem, Ă©s egy csĂknyi sĂŒtĂ”papĂrral tekertem körbe a kihĂ»lt krĂ©mes felsĂ” rĂ©szt, mert nem akartam hogy a lĂĄgy karamellkrĂ©m körben lefolyjon.
A karamellhez egy nagyobb, vastagabb aljĂș lĂĄbast vettem elĂ” Ă©s közepes lĂĄngon melegĂteni kezdtem, az aljĂĄra pedig vĂ©kony rĂ©tegben cukrot szĂłrtam. Mikor a cukor valahol olvadni kezdett, oda szĂłrtam mĂ©g, hogy lehĂ»tse az adott rĂ©szt. TĂŒrelemjĂĄtĂ©k, de ez a legkĂ©nyelmesebb mĂłdja a karamellkĂ©szĂtĂ©snek. Ăgy is lesz olyan rĂ©sz, ami elĂ”bb kezd pirulni, egĂ©szen sötĂ©t lesz, (hacsak nincs profi indukciĂłs sĂŒtĂ”nk Ă©s lĂĄbasunk), de nem kell kevergetni, legfeljebb kicsit rĂĄzogatni, forgatni a lĂĄbast. Mire az összes cukrot a lĂĄbasba szĂłrtam, mĂĄr csak vĂĄrni kellett, mikor vĂĄlik szĂ©p sötĂ©t karamellszĂnĂ» folyadĂ©kkĂĄ - ha van is benne pĂĄr vilĂĄgosabb cukorsziget, ekkor mĂĄr lehet kevergetni a tĂ»zrĂ”l lehĂșzva. Amikor teljesen sima Ă©s sötĂ©t karamellszĂnĂ» lett, kevergetve, 4 rĂ©szletben hozzåöntöttem a mikrĂłban közben felforrĂłsĂtott tejszĂnt - vigyĂĄzat, erĂ”sen bugyborĂ©kol! - majd jĂłl elkevertem, minden egyes körben. Közepes lĂĄngon addig kevergettem, mĂg teljesen felolvadt a karamell a tejszĂnben, ekkor lehĂșztam a tĂ»zrĂ”l, vĂĄrtam egy kicsit, ne legyen nagyon forrĂł, belekevertem a vajat Ă©s a csipet sĂłt.Hagytam szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re hĂ»lni.
A hûtÔbÔl kivett tortåra öntöttem a karamellkrémet, és egy éjszakåt hûtÔben hagytam dermedni.
EzutĂĄn a krĂ©m közepĂ©be mĂ©lyedĂ©st csinĂĄltam, beleĂŒtöttem 1 tojĂĄst, Ă©s csak annyi ideig kevertem a mixerrel, mĂg egynemĂ» lett kevĂ©s, körĂŒlötte lĂ©vĂ” krĂ©mmel, majd lapĂĄttal összekevertem a krĂ©m többi 90%-ĂĄval. UgyanĂgy kevertem hozzĂĄ a többi tojĂĄst is. Ăgy elkerĂŒlhetĂ”, hogy a felvert tojĂĄssal sok levegĂ”buborĂ©k kerĂŒljön a masszĂĄba, amitĂ”l azutĂĄn rengeteg krĂĄter jelenne meg sĂŒtĂ©s közben a torta felszĂnĂ©n. (BĂĄr a karamellkrĂ©m azt el fogja most takarni, szĂłval nem kell nagyon parĂĄzni rajta.)
A krĂ©met a kihĂ»lt kekszalapra öntöttem, a munkalaphoz ĂŒtögetve elegyengettem.
A kapcsos formĂĄt alul Ă©s körben 3 rĂ©tegben hajtogatott alufĂłliĂĄba burkoltam, nehogy a vĂz belefolyjon, egy nagyobb tepsibe raktam, a sĂŒtĂ” közĂ©psĂ” rĂĄcsĂĄra tettem, körbeöntöttem a lobogĂł vĂzzel, mĂg az alufĂłlia engedte, Ă©s 165 fokon 65 percig sĂŒtöttem. . A sĂŒtĂ©s vĂ©gĂ©re kissĂ© megemelkedik a torta, - Ă©s ekkor mĂ©g kicsit rezgĂ”s is lehet az egĂ©sz - de azutĂĄn kihĂ»lĂ©s közben szĂ©pen visszasimul.
A tortĂĄt kihĂ»töttem - ezalatt körben el is vĂĄlt a formĂĄtĂłl, ezĂ©rt a körĂtĂ©st leszedtem, Ă©s egy csĂknyi sĂŒtĂ”papĂrral tekertem körbe a kihĂ»lt krĂ©mes felsĂ” rĂ©szt, mert nem akartam hogy a lĂĄgy karamellkrĂ©m körben lefolyjon.
A karamellhez egy nagyobb, vastagabb aljĂș lĂĄbast vettem elĂ” Ă©s közepes lĂĄngon melegĂteni kezdtem, az aljĂĄra pedig vĂ©kony rĂ©tegben cukrot szĂłrtam. Mikor a cukor valahol olvadni kezdett, oda szĂłrtam mĂ©g, hogy lehĂ»tse az adott rĂ©szt. TĂŒrelemjĂĄtĂ©k, de ez a legkĂ©nyelmesebb mĂłdja a karamellkĂ©szĂtĂ©snek. Ăgy is lesz olyan rĂ©sz, ami elĂ”bb kezd pirulni, egĂ©szen sötĂ©t lesz, (hacsak nincs profi indukciĂłs sĂŒtĂ”nk Ă©s lĂĄbasunk), de nem kell kevergetni, legfeljebb kicsit rĂĄzogatni, forgatni a lĂĄbast. Mire az összes cukrot a lĂĄbasba szĂłrtam, mĂĄr csak vĂĄrni kellett, mikor vĂĄlik szĂ©p sötĂ©t karamellszĂnĂ» folyadĂ©kkĂĄ - ha van is benne pĂĄr vilĂĄgosabb cukorsziget, ekkor mĂĄr lehet kevergetni a tĂ»zrĂ”l lehĂșzva. Amikor teljesen sima Ă©s sötĂ©t karamellszĂnĂ» lett, kevergetve, 4 rĂ©szletben hozzåöntöttem a mikrĂłban közben felforrĂłsĂtott tejszĂnt - vigyĂĄzat, erĂ”sen bugyborĂ©kol! - majd jĂłl elkevertem, minden egyes körben. Közepes lĂĄngon addig kevergettem, mĂg teljesen felolvadt a karamell a tejszĂnben, ekkor lehĂșztam a tĂ»zrĂ”l, vĂĄrtam egy kicsit, ne legyen nagyon forrĂł, belekevertem a vajat Ă©s a csipet sĂłt.Hagytam szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ»re hĂ»lni.
A hûtÔbÔl kivett tortåra öntöttem a karamellkrémet, és egy éjszakåt hûtÔben hagytam dermedni.