Sajttekercs

2013-04-01

sponsored links


Ez a sajttekercs régebben elmaradhatatlan része volt a húsvéti és a szilveszteri asztalunknak, mindenki szerette. Aztán sok év kihagyás következett.. Az oka az volt, hogy úgy készült, hogy a sajtot nejlonzacskóba téve meg kellett fõzni, és kinyújtani. De annyira nem jó minõségûek voltak az általam vásárolt sajtok, hogy nem lehetett szépen nyújtani, vagy kemények maradtak, vagy elszakadtak.. Akkor úgy gondoltam, hogy a kukának többet nem dolgozok vele..

Aztán a héten (pont jókor, húsvét elõtt) , rátaláltam erre a receptre az Aleda konyhája blogon. Rögtön megtetszett benne, hogy itt nem kell fõzni a sajtot, hanem egyéb módon van tekerhetõvé téve. A recepten nem változtattam, csak egy picivel több sajt ment bele, és egy kis piros kaliforniai paprikával színesítettem.


Hozzávalók:

12 szelet sajt (pld. eidami,trappista)
15 dkg reszelt sajt
10 dkg sajtkrém
10 dkg vaj
12 szelet gépsonka
6 fõtt tojás
só, õrölt bors
1 kiskanálnyi mustár
1 csokor petrezselyemzöld
1/2 kaliforniai paprika





Elõször elkészítettem a kencét. A fõtt tojásokat szétválasztottam, külön a fehérjét, külön a sárgáját.
A fehérjét lereszeltem (vagy apró kockára is vághatjuk), és kikevertem a sajtkrémmel, sóval, frissen õrölt négyszínû borssal, majd hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A sárgáját kikevertem a puha vajjal, szintén sóztam, borsoztam.

Egy tepsi aljára szilikonos sütõpapírt raktam (erre tuti nem fog ráragadni..), és ráhelyeztem a szeletelt sajtot úgy, hogy kissé fedjék egymást a szélek. Erre ráreszeltem a többi sajtot. Beraktam a 160 °C-ra elõmelegített sütõbe pár percre, épp csak amíg az egész kissé összeolvadt. Kivettem, kicsit hûlni hagytam.



Elõször a tojásfehérjés kencét raktam rá, erre jött a gépsonka, majd a tojássárgája. Erre szórtam még jó apróra vágott kaliforniai paprikát.
A sütõpapír segítségével szorosan feltekertem, majd egy éjszakára a hûtõbe raktam. Másnap szépen lehetett szeletelni.




Folytats a blogon ... szemiramisz.blogspot.com/2013/04/sajt...

sponsored links

Keres?s