Sajttal töltött csirkegolyó rizsrösztivel, tejfölös mártogatóval
sponsored links
Nagyon szeretjük a sajttal töltött húsokat, de most egy picit különlegesebb módon szándékoztam elkészíteni. Gondoltam, jól mutatna és kivitelezhetõ is lenne golyó formájában. Így is lett, egyáltalán nem volt bonyolult az elkészítése. És ha már az alakja nem szokványos ahhoz képest, hogy ez tulajdonképpen egy sima rántott hús, akkor már az ízesítése is legyen a megszokottól kicsit eltérõ. Az indiai ízvilágú fûszereimet hívtam hát segítségül, és az étel 3 eleme közül a köret lett a leginkább indiai jellegû. Az illata belengte a konyhát, hiszen a fahéj és a szegfûszeg erõteljes aromájú fûszerek. Bár a Kutyafül nem osztozott az íze felett érzett örömömben (bár eleinte még elismerõleg bólogatott), én viszont annál inkább mosolyogtam az elsõ falat megízlelése közben. Nekem ui. elnyerte a tetszésemet.
Rizsrösztirõl egyébként még sosem hallottam, úgyhogy olybá tûnik, hogy én találtam fel. :D De szóljon nyugodtan, aki már ismeri, vagy ugyanígy készíti, csak máshogy nevezi! :D Bár a rizst nem lehet lereszelni, de tojással elkeverni éppen úgy lehetséges, ahogyan a reszelt krumplit vagy egyéb zöldséget. És ha még hagyma is társul hozzá, akkor látványra valóban hasonlítani is fog az igazi rösztihez. Ráadásul éppúgy pirítani kell. Úgyhogy az én köretem csak azért is röszti ? csak épp rizsbõl! :D
Egyedül a mártogató nem lett indiai fílingû, de ez bennünket egyáltalán nem zavart ? kinek rösztivel, kinek anélkül ? így is kerek egésznek éreztük az ebédet. :)
Rizsrösztirõl egyébként még sosem hallottam, úgyhogy olybá tûnik, hogy én találtam fel. :D De szóljon nyugodtan, aki már ismeri, vagy ugyanígy készíti, csak máshogy nevezi! :D Bár a rizst nem lehet lereszelni, de tojással elkeverni éppen úgy lehetséges, ahogyan a reszelt krumplit vagy egyéb zöldséget. És ha még hagyma is társul hozzá, akkor látványra valóban hasonlítani is fog az igazi rösztihez. Ráadásul éppúgy pirítani kell. Úgyhogy az én köretem csak azért is röszti ? csak épp rizsbõl! :D
Egyedül a mártogató nem lett indiai fílingû, de ez bennünket egyáltalán nem zavart ? kinek rösztivel, kinek anélkül ? így is kerek egésznek éreztük az ebédet. :)
Hozzávalók 2-3 személyre:
Csirkegolyóhoz (10 db-hoz):
40 dkg darált csirkemellfilé
4 gerezd fokhagyma
1 ek. indiai szárnyas fûszersó
2 ek. tejszín
10 dkg reszelt Pannónia sajt
félfogós búzaliszt
1 nagyobb tojás
2 ek. tej
5 dkg zsemlemorzsa
3 ek. hántolatlan szezámmag
kókuszolaj a sütéshez
Rizsrösztihez:
35 dkg fõtt Basmati rizs (12 dkg nyers rizsbõl)
1 fej vöröshagyma
1 fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. Baharat fûszerkeverék
1 ek. morzsolt korianderlevél
2 tojás
3 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
kókuszolaj a sütéshez
Mártogatóhoz:
30 dkg tejföl
1 ek. mártogatós fûszerkeverék
1 tk. extra szûz olívaolaj
1 mk. porcukor
só
pár csepp frissen facsart citromlé
elkészítés:
- A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük és állni hagyjuk.
- A húsgolyókhoz a darált húst alaposan eldolgozzuk az áttört fokhagymával, a fûszersóval és a tejszínnel. A reszelt sajtot 10 db 1 dkg-os golyóvá formázzuk.
- A húsmasszából kiveszünk 4 dkg-ot, a nedves tenyerünkön ellapítjuk, és a közepére helyezünk egy sajtgolyót. Ráhajtjuk a húst, és meggömbölygetjük. Így járunk el a többi hússal és sajttal is.
- A panírozáshoz a hozzávalókat mély tálkákba tesszük, és a golyókat elõbb a lisztbe, majd a tejjel kevert, felvert tojásba, végül a szezámmaggal vegyített zsemlemorzsába forgatjuk.
- A rösztihez a félbevágott, vékonyra szelt kétféle hagymát 2 evõkanál kókuszolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, 1-2 percig sütjük, majd a fõtt rizshez keverjük.
- Fûszersóval, sóval ízesítjük, és miután langyosra hûlt, elkeverjük a felvert tojással, a liszttel, és lefedve 1 órát állni hagyjuk.
- A masszából evõkanálnyi darabokat teszünk a felhevített olajra, kissé ellapítjuk, és közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük. Papírtörlõre szedjük.
- Egy nagyobb serpenyõben annyi kókuszolajat hevítünk, amennyi a húsgolyókat ellepi, és közepes lángon, minden oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlõre szedjük, majd a rizsrösztivel, valamint a mártogatóval együtt tálaljuk.
A recept a Kifõztök gasztromagazin júniusi számában is megjelent.